Kardinal Crveni, kralj stolnog grožđa

8187

Stolne sorte vinove loze najviše se koriste za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem, kandiranjem i sl. Neke od sorti mogu se koristiti i za pravljenje vina, ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje primarne namjene.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Stolne sorte imaju puno manje šećera nego vinske, krupnije su bobice i imaju više mesa. Također zahtijevaju i drukčiju tehnologiju uzgoja i njege i više ručnog rada. Kod stolnih sorata danas se isključivo koriste visoki uzgojni oblici, najčešće oblici pergola ili tendona, povezani jakom armaturnom mrežom. Sve to čini tehnologiju proizvodnje stolnoga grožđa potpuno nespojivom s uzgojem vinskih sorata, zato je i proizvodnja stolnoga grožđa danas postala strogo specijalizirana djelatnost s visokim početnim ulaganjima.

Uzgoj stolnih kultivara gospodarski je vrlo unosan, ali i odgovoran posao. Stoga pri izboru sortimenta treba voditi računa o mnogim čimbenicima koji određuju smjer proizvodnje.

Cardinal Crveni jedna je od najpoznatijih stolnih sorti, uzgaja se u svim dijelovima svijeta. Selekcionirana je u Kaliforniji (SAD). Ima srednje zbijen veliki grozd, velike okrugle bobice. Bobice su krupne, tamno crveno ljubičaste boje, nježnoga muškatnog okusa i mirisa.

Grozd je velik ili vrlo velik, težine 300- 600 grama, nekad i više. Cardinal je vrlo rodna sorta. Pogodan je za prijevoz, a užitan je od početka šare do tehnološke zrelosti što mu daje mogućnost berbe tijekom tridesetak dana. Cardinal dozrijeva vrlo rano, na području našeg podbeblja koncem srpnja odnosno početkom kolovoza.

Sok sadrži 14-18 % šećera i 4-5 g/l ukupnih kiselina. Cardinal je vrlo zanimljiva sorta za potrošnju u svježem stanju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.