Suzbijanje cigaraša na vinovoj lozi

  1846

  Cigaraš je štetnik koji se hrani lišćem nekih vrsta voćaka, prije svih lišćem kruške, lijeske i šljive, te s lišćem vinove loze.

  cigaras

  Štetnik se hrani i lišćem šumskog drveća, primjerice breze, pitomog kestena, lipe, vrbe i bukve. Cigaraš je dosta sitan kornjaš. Duljina tijela varira od 6 do 9 mm. Boja tijela je najčešće metalnoplava ili metalnozelena, premda boja tijela ponekad može biti bakarnocrvena ili ljubičasta.

  Štetnik prezimi plitko u tlu kao odrastao kornjaš na raznim skrovitim mjestima. Aktivira se početkom svibnja i intenzivno se hrani na listovima vinove loze, pri čemu pravi karakteristična oštećenja u vidu kratkih i širokih pruga na gornjoj strani lišća. Naime, štetnik struže parehim lista ne prosijecajući plojku lista. Na temelju tih karakterističnih oštećenja moguće je lako ustanoviti prisutnost cigaraša u vinogradu i u slučaju da ga se ne vidi.

  Kad se pojavi u povećanoj brojnosti cigaraš izgriza i vrškove mladica. Glavne štete od cigaraša nastaju uglavnom od uništenja pojedinih listova od kojih ženka pred odlaganje jaja pravi karakteristične tuljce (smotuljke) u obliku cigare. Naime, nakon određenog vremena hranjenja listovima, ženka nagriza peteljku lista i kad list provene smota ga pomoću nogu u karakterističan, cigari sličan tuljac. Na taj način ženka osigurava hranu za ličinke koje čitav razvoj provode u tuljcu. Ženka za pravljenje jednog tuljca upotrijebi jedan list vinove loze i to najčešće list koji se nalazi u blizini grozda.

  Jedna ženka napravi do dvadesetak “cigara”- tuljaca. U svaki tuljac ženka odloži 5-6 jaja. Kada se ispile, ličinke se hrane sadržajem tuljca koji obično vremenom padne na tlo. Pri kraju razvitka ličinke napuštaju tuljac i odlaze u površinski sloj tla, gdje se nešto kasnije kukulji i gdje kukuljica prelazi u kornjaša. Kornjaš obično iz tla ne izlazi do sljedećeg proljeća.

  Za suzbijanje cigaraša mogu se primijeniti mehaničke, agrotehničke i kemijske mjere. Smanjenju brojnosti cigaraša dosta pridonosi skupljanje “cigara” u kojima se nalaze jaja ili ličinke. Isto tako, češćom obradom mogu se uništiti ličinke i kukuljice. Međutim, kada se cigaraš pojavi u povećanoj brojnosti, potrebno je primijeniti i kemijske mjere zaštite. Mjere treba primjenjivati od početka pojave kornjaša, znači prije nego što ženke naprave tuljce i u njih odlože jaja. Za suzbijanje se koriste insekticidni pripravci s izraženim želučanim djelovanjem.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.