Uzgoj vinove loze na brajdi

  5476

  Brajde (pergole, odrine) spadaju u visoke sustave uzgoja (više od 150 cm) koji imaju specifično izvedenu armaturu.

  brajda

  Specifičnost armature je izvedba „krova“ koji nosi glavninu vegetativne mase, a može biti otvorenog ili zatvorenog tipa, te koso ili vodoravno usmjeren. Ovakva izvedba armature omogućuje da ukupna lisna površina bude maksimalno izložena osvjetljenju, dok grozdovi slobodno vise ispod armature što omogućava njihovo bolje dozrijevanje, zaštitu i berbu. U velikim plantažnim nasadima najza-stupljeniji sustav uzgoja je pergola zatvorenog ravnog krova, pergola „ten-done“. Visina pergole „tendone“ je između 200- 220 cm, ovisno o sortimentu i mehanizaciji koju koristimo.

  Najčešći uzgojni oblik kod ovog sustava uzgoja je četverokrak koji obično formiramo kroz pet godina od sadnje.

  U prvoj godini nakon sadnje pustimo dvije do tri mladice da se razvijaju do visine 160-180 cm. U proljeće druge godine, od postojećih rozgvi odaberemo najbolju i orežemo ju na dva pupa, a dvije mladice iz tih pupova pustimo da se slobodno razvijaju u visinu. U trećoj godini na visini nešto niže od zadnje armatume žice (180-200 cm) ostavimo četiri do pet vršnih pupova iz kojih se razvijaju mladice koje usmjeravamo po horizontali pergole. U četvrtoj godini odaberemo četiri najbolje raspoređene rozgve koje skraćujemo na 4 do 5 pupova i na taj način formiramo krakove. U proljeće pete godine na svakom kraku ostavljamo po jedan reznik (2-3 pupa) i lu-canj (10- 15). Ukupno opterećenje iznosi dakle 48 do 72 pupova po trsu. Prinos kod ovakvog sustava uzgoja kreće se između 20 i 25 t/ha, ovisno o sortimentu, razmacima sadnje, opterećenju, mogućnosti natapanja.

  Ostali oblici pergola, otvorenog kosog ili ravnog krova, rijetko su zastupljene u proizvodnim nasadima. Osim toga takvi sustavi uzgoja zahtijevaju i složenije uzgojne oblike što dodatno komplicira proizvodnju.

  Brajde koje susrećemo na okućnicama primarno nisu namijenjene gospodarskom iskorištavanju već je njihova osnovna funkcija estetska, iskorištenje i oplemenjivanje slobodnog prostora na okućnici te zasjenjivanje i stvaranje hlada. Izvedbe ovakvih brajdi najčešće individualno određuju sami vlasnici.

  Najzastupljeniji primjeri brajdi na okućnicama su u osnovi varijante pergola zatvorenog krova. Najbolji efekt kod formiranja ovakvih brajdi postižemo ako neparne trseve u redu formiramo u visini „krova“ na trokrak a parne na dvokrak ili kordonac za vertikale brajde.

  Dvokrak i jednostrani ili dvostrani kordonac formiramo na visini 70 do 90 cm. Valja napomenuti daje s estetskog stajališta kordonac puno prihvatljiviji, jer je rast mladica izraženiji, a njihov raspored ujednačen. Međutim formiranje kordonca je složenije i potrebna je veća stručnost pri njegovom održavanju. Dvokraki uzgoj se puno jednostavnije formira i lakše održava. Rast i raspored mladica kod dvokraka je slabiji, mladice rastu širom, te je potrebno više rada da bi se usmjerio njihov rast.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.