Sjetva uljane repice koja donosi uspjeh

1506

Od sjetve do žetve uljane repice je vremensko razdoblje od gotovo 11 mjeseci što ovu proizvodnju čini vrlo izazovnom. Mnoge odluke tijekom sezone određuju krajnji rezultat.

Bez obzira na to koliko se proizvodni uvjeti razlikuju od parcele do parcele, potrebno je razumjeti određene pojave u trenutku sjetve da bi se ostvario ujednačen razvoj usjeva uljane repice.

Uljana repica ne može dostići maksimalan potencijal ukoliko sjetveni sloj nije dobro pripremljen. Na loše pripremljenim parcelama dolazi do neujednačenog nicanja, rasta biljaka i lošijeg razvoja korijena.

Veće ulaganje vremena i novca u operacije uoči sjetve imati će pozitivan utjecaj na povećanje prinosa. Jedan od glavnih ciljeva prije sjetve je sačuvati vlagu i spriječiti gubitak vlage u zemljištu, što se postiže zatvaranjem površinskog sloja zemljišta nakon obrade. Poljoprivrednici koji imaju iskustva sa uljanom repicom sve više se okreću konzervacijskoj obradi zemljišta koja ima mnoge prednosti prilikom nicanja i zasnivanja usjeva kao i pozitivan utjecaj na strukturu zemljišta i očuvanje vlage.

Odredite datum sjetve na osnovu vremenskih prilika i karakteristika Vaše regije

   Problemi rane sjetve:                                                       Problemi kasne sjetve:
    Opasnost od suše                                                         Slabo razvijene biljke pred zimu
 Gubitak biljaka uslijed suše                                               Veliki rizik od izmrzavanja
  Izduživanje stabljike                                                            Rizik od bolesti i štetnika

Svjedoci smo različitih problema u proizvodnji uljane repice, gledajući zadnju proizvodnu godinu.

U idealnim uvjetima potrebno je pratiti prognozu prije sjetve. Nakon sjetve, padaline od 8 – 10 mm omogućavaju uspješno nicanje usjeva. Ukoliko se osvrnemo na prošlu godinu, kada se padaline nisu očekivale u naredno vrijeme, bolje je pričekati ili čak pri kraju agroroka odustati od sjetve uljane repice. U slučaju lošijeg ostvarenog sklopa važno je procijeniti homogenost rasporeda biljaka i ukoliko smanjenje sklopa nije drastično, usjev se ostavlja.

U rano proljeće relativno ravnomjeran raspored od minimum 15 biljaka/m2 opravdava proizvodnju uljane repice i u slučaju DEKALB hibrida ne preporučuje se presijavanje, pošto DEKALB hibridi uljane repice imaju izraženu osobinu grananja čime se pored zatvaranja sklopa, značajno povećava prinos.

Glavni ciljevi koje je potrebno postići prije zime:

• Dobra i homogena gustoća (25 do 35 biljaka/m2)
• Vizualno lijep i snažan korijen, duži od 15cm, promjera do 8 mm prije zime
• Postići relativno brzo 6-8 listova da bi se osiguralo bolje prezimljavanje kao i tolerantnost na štetnike
• Izbjeći izduživanje stabjike upotrebom regulatora rasta

Svaka parcela ima specifične proizvodne uvjete i potrebno je nadvladati te izazove.
Neki proizvođači razmišljaju o tome kako izaći na kraj s korovima, drugi su više zabrinuti zbog oštećenja od mraza, a treći zbog specifičnih bolesti.

DEKALB je posvećen radu sa proizvođačima i jedinstvenim okolnostima njihove proizvodnje. Samo takvim pristupom možemo preporučiti hibrid sa osobinama koje proizvođačima donose prinos i profit. Možemo ponuditi hibride sa karakteristikama prilagođenim različitim proizvodnim uvjetima koji će proizvođačima omogućiti optimalan prinos pa tako i profit.

Kontaktirajte naše agronome i potražite savjet isključivo za vaše parcele i vaše proizvodne uvjete na http://bit.ly/DKC_HR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.