Rezidba višanja na “vazu”

2430

Organizirana i smišljena voćarska proizvodnja zasniva se na održavanju odnosa između vegetativne i generativne aktivnosti voćaka.

Rezidbom mladih voćaka višanja oblikujemo uzgojni oblik, a u voćaka u rodu održavamo povoljnu ravnotežu između rasta i rodnosti. Na rast i razvoj voćke utječu vanjski i unutarnji elementi.

Unutarnji je element genetska osnova voćke (bujnost sorte i bujnost podloge). Vanjski su elementi:
• elementi na koje ne možemo utjecati (temperatura, oborine, tip tla, elementarne nepogode),
• elementi na koje možemo utjecati (gnojidba, zaštita, navodnjavanje, rezidba).

Rezidba je potpuno ovisna o čovjeku. Alat za rezidbu treba biti oštar i dezinficiran. Za suvremenu proizvodnju višanja najprihvatljiviji je prostorni oblik vaza. Voćnjaci višanja ne zahtijevaju armaturu.

Rezidbom se, obično, grane ne prikraćuju, nego se odstranjuju. Prikraćuju se samo sadnice nakon sadnje, na visinu formiranja krošnje te one grane iz kojih želimo izazvati grananje postranih pupova.

Odstranjivanjem grana odstranjujemo konkurentne grane i forsiramo rast ostavljene mladice. Intenzitetom rezidbe, tj. količinom odstranjenog drveta i oštrinom reza određuje se kondicija, bujnost i rodnost voćke.

Oštrom rezidbom dobiva se viöe vegetativnih, a manje rodnih pupova. Slabijom rezidbom ili izostankom rezidbe razvija se voćka manje bujnosti i slabije kondicije, öto dovodi do neujednačene rodnosti. Uravnoteženost vegetativnih i rodnih pupova postiže se samo pravilnom rezidbom.

Osnovna je karakteristika višnje da iz cvjetnih pupova razvija samo cvijet, odnosno plod pa na njihovom mjestu poslije berbe ne ostaje nikakav novi izboj. Ovisno o uvjetima uzgoja i sortnim svojstvima, višnja rađa na dugačkim i kraćim jednogodišnjim granama i svibanjskim kiticama.

Prva godina uzgoja

Nakon sadnje sadnica se prikrati na 70 cm. Ostavljaju se tri najbolje raspoređene postrane grane, koje se svijanjem i vezivanjem prilagođavaju.

Druga godina uzgoja

Na svim skeletnim (primarnim) granama raspored sekundarnih grana takav je da svaka grana izbija u stranu, tj. da se grane ne križaju. To se postiže da se sekundarne grane prve etaže pružaju u istom smjeru za sve tri primarne grane, desno ili lijevo. Sekundarne grane druge etaže pružaju se u suprotnom smjeru, a sekundarne grane treće etaže u istom smjeru kao grane prve etaže sekundarnih grana.

Sekundarne grane prve etaže uvijek su dulje od grana druge, a ove pak od grana treće etaže. Osim toga, sekundarne grane prve etaže imaju oštriji kut od grana druge etaže, a ove od grana treće etaže.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.