Somerfordov način rojenja

2162

W. W. Somerford (Texas) preporučuje najbolji način za pravljenje umjetnih rojeva na vanjskim pčelinjacima. Po njegovu načinu, u povoljnim prilikama moguće je peterostruko umnožiti broj zajednica u istoj sezoni.

Iz najboljih zajednica, kad imaju po 8 ili 10 okvira legla, ukloni se matica i zadrži ili u kavezu u nekoj košnici na okviru s otvorenim leglom iznad matične rešetke ili se drži u sobi u kavezu za otpremu, sa hranom i pčelama pratilicama. Nakon 10 dana bit će zatvoreni svi matičnjaci, a na zaleženim okvirima i sve leglo zatvoreno. Tad se pristupi pravljenju rojeva na slijedeći način:

U svaku novu košnicu polagano se prenesu po dva okvira legla zajedno s pčelama koje su na njima. Pri tom se mora paziti da na jednom od prenijetih okvira bude bar jedan matičnjak. Prenijeti okviri s leglom postave se uz stijenu košnice, a kraj njih se stavi jedan okvir pun meda. Preostali prostor u košnici može se ispuniti okvirima na kojima su umjetne satne osnove.

Zatim se leto dobro zatvori mahovinom, lišćem ili travom, već prema tome čega ima u blizini, Ovo zatvaranje leta vrlo je važno. Ono ima tu svrhu da se pčele sabiračice zadrže u zatvoru tri dana, kako se ne bi iz napravljenog roja povratile na staro mjesto. Naime, njima treba oko tri dana da iz nove košnice prokrče izlaz, a toliko je upravo potrebno da zaborave staro mjesto.

Budući da nisu okviri pregrađivani pregradnom daskom, to nema opasnosti da bi se napravljeni roj ugušio. No svakako treba košnicu s rojem postaviti na zasjenjeno mjesto. Ovako napravljen roj ima sve uvjete za najbrži razvoj: mladu maticu, koja će nakon oplodnje imati dovoljno mjesta za leženje u stanicama iz kojih će se izleći mlade pčele, zatim ima dovoljno starih pčela sabiračica i dovoljnu zalihu hrane. Ako se slučajno iz kojeg roja mlada matica izgubi, može mu se dodati ona pritvorena u kavezu.

Ovakvo razrojavanje može se primjenjivati i za svaku zajednicu koja je pred rojenjem i ima zatvorene matičnjake. Na kućnom pčelinjaku napravljeni rojevi mogu se ta tri dana držati zatvoreni u nekom mračnom prostoru, a umjesto trave ili mahovine može im se na leto pričvrstiti žičana mreža.

Neograđivanje načinjenog roja dobro je za naše toplije krajeve dok u sjevernim treba, radi čuvanja topline, iza okvira s medom staviti pregradnu dasku koja ne dopire sasvim do dna, a kasnije je izmicati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.