Radovi na okućnici tokom proljeća

1583

Početak ljeta je razdoblje kada su cvjetnjaci u punoj cvatnji, ali i zahtijevaju puno pažnje. Potrebno ih je redovito zalijevati i bar jednom tjedno prihranjivati.

Pri zalijevanju treba voditi računa da ne natopimo cvjetnu gredicu odjednom, već je bitno postupno dodavati vodu. Previše vode odjednom narušava strukturu tla i slijeva se s površine prije nego što uopće dođe do korijena. Pri zalijevanju treba voditi računa da se ne prska po cvjetovima i listovima biljke, nego da se samo natapa tlo oko njih.

Zbog toga se ne preporučuje zalijevanje rasprskivačem, nego gumenim crijevom. Najbolje je zalijevati navečer ili rano ujutro dok se zemlja još nije ugrijala.

Vrlo bitno je i pregledavanje biljaka zbog štetnika i bolesti, da bi se na vrijeme moglo reagirati dok štete još nisu znatne. Veoma važna mjera u njezi cvjetnjaka je i skidanje ocvalih cvjetova da bi biljka mogla nastaviti s daljnjom cvatnjom te redovito okopavanje i uklanjanje korova. O zaštiti od korova treba voditi računa još od sadnje biljaka. Da bismo spriječili rast korova, tlo između biljaka potrebno je malčirati, tj. zasuti organskim materijalom kao što je kompost, slama, piljevina, kora drveta i sl.

Sloj malča trebao bi nakon slijeganja biti debeo najmanje 8 – 10 cm. Osim što se ovim postupkom sprječava rast korova, čuva se i vlaga u tlu.

Živice, posebno ligustrum, redovito orezujte, da ne postanu neuredne i da se pri dnu živice ne prestanu stvarati novi izbojci i listovi. Grmove koji su završili cvatnju također je potrebno orezati. To su, uglavnom, ukrasni grmovi proljetne i rane ljetne cvatnje koje je potrebno orezati odmah nakon što ocvatu. Tijekom ljeta izrast će novi izbojci koji će cvjetati idućeg proljeća. Kada bismo ove grmove orezivali zimi ili početkom proljeća uništili bismo cvjetne zametke za iduću godinu. Ovoj skupini grmova pripadaju: jorgovan, forzicija, japanska dunja, dojcija, pajasmin, kerija, vajgela, suručica i dr. Pravilnim orezivanjem sprječava se nakupljanje starih grana s prorijeđenim listovima i pokojim cvijetom.

Nekoliko najstarijih grana treba ukloniti, a ostale izbojke prikratiti na dvije trećine dužine. Tanke i slabe grane orezuje se jače da bi snažnije potjerale izbojke. Snažni i veliki grmovi se samo lagano prorjeđuju i oblikuju.

Ako u vrtu imate travnjak, redovito ga morate kositi. Ne dopustite da trava preraste, jer će se teško kositi, a nakon košnje na travnjaku ostaju žuti dijelovi koji će ozelenjeti tek za nekoliko dana. U prosjeku, kositi, u ovom razdoblju, treba svaka 2 – 3 dana. Također, travnjak morate i redovito svakog tjedna prihranjivati i svakodnevno zalijevati. Za zalijevanje travnjaka najbolje je koristiti rasprskivače i zalijevati u kasnijim večernjim ili u ranim jutarnjim satima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.