Muškatna tikva

  94

  Sije se na otvorenom u kućice, na razmak 1,5 x 3 m. Za sjetvu manjeg broja kućica u vrtu mogu se uzgojiti presadnice u plasteniku, a presaditi na otvoreno oko sredine mjeseca svibnja.

  Na taj način se izbjegava opasnost od kasnih mrazova, i ubrzava plodonošenje. Biljka ima vrlo intenzivan rani porast zahvaljujući dobro razvijenom korijenovom sustavu. Korijen može doprijeti i do 2 m dubine, dok se glavnina korijenove mreže razvija relativno plitko ispod površine tla. Porast korijena je intenzivan, skoro 1 cm na dan, pa razvijeni korijenov sustav odrasle biljke može zauzimati površinu i do 25 m2 tla.

  Biljka pušta rebraste stabljike (vriježe) dugačke i po nekoliko metara, na kojima se pojavljuju krupni listovi sa svjetlijim pjegama. Muški i ženski cvjetovi su, na prvi pogled, međusobno vrlo slični. I jedan i drugi imaju žuti vjenčić. Kod ženskih cvjetova, ispod vjenčića, lako razaznajemo plodnicu u obliku male kruškolike tikve.

  Tikva je stranooplodna biljka, te se zbog križanja s drugim sortama vrlo lako izrodi. Polen je ljepljiv i ne raznosi ga vjetar, pa pčele oplođuju biljku. Divlji i neki kultivirani tipovi tikve osjetljivi su na duljinu dana, tj. da bi biljka prešla iz vegetativne u generativnu fazu razvoja neophodan je kratki dan. Zbog toga takvi tipovi tikve na sjevernijim geografskim širinama, gdje tijekom ljeta duljina dana znatno premašuje 12 sati, cvatu tek u jesen pa plod ne dozori prije nastupa hladnog vremena.

  No, danas su selekcijom izdvojeni na duljinu dana neutralni tipovi koji se uspješno mogu uzgajati i u zemljama znatno sjevernijim od nas. Muškatna tikva na dobrom tlu razvije plod prosječne težine 1,5 kg. Na jednoj biljci može biti i preko 10 plodova. Plod je kod većine sorti kruškolikog oblika, premda se, kao posljedica interakcije s klimatskim čimbenicima u vrijeme formiranja ploda, mogu javiti i drugi izduženi manje-više kruškoliki oblici. U muškatne tikve plod je ispunjen čvrstim mesom narančaste boje, ugodnog okusa i mirisa, pa se može konzumirati i sirov.

  Muškatna tikva od svih kultiviranih tikava ima najsitnije sjemenke. U proširenom dijelu nalazi se oko 100 – 200 sjemenki. Boja zrelog ploda je, ovisno o sorti, svijetlobijeložuta do narančastožuta. Plod se bere u jesen. Ako je neoštećen i sa stapkom, vrlo dobro podnosi skladištenje, te se u prozračnom skladištu na temperaturi nešto iznad 0° C može čuvati do narednog proljeća.

  Ako se plod ošteti ili se peteljka ploda pri berbi otkine, plod pušta slatki sok na koji se u skladištu nasele plijesni, te plod počinje propadati.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.