Odabir boje cvijeća u vrtovima i na okućnici

1939

Igra boja te tekstura najveći je izazov u kreiranju uspješnog vrta bez obzira na to što je njihova blještava privlačnost kratkog vijeka.

Neke od biljaka cvatu kratko ali ljepota i boja cvijeta zaslužuju mjesto u cvjetnoj gredici. Takav je primjerice božur (Paeonia suffruticosa), biljka koja cvate samo nekoliko dana, no čiji prekrasni veliki cvjetovi neprijeporno zaslužuju istaknuto mjesto u vrtu.

Pri odabiru boja u vrtnom prostoru gotovo sve se odluke mogu prepustiti osobnom ukusu. Krug boja je neograničeno bogat nijansama, pa iako su na njemu kontrasne boje i nijanse smještene nasuprotno, krajnji rezultat može ispasti loše i time ugroziti izgled cijelog prostora. Stoga se uvijek treba ograničiti na manji raspon i količinu boja. Primjerice, zagasito zelena pozadina smirivat će dinamičan prednji plan pun boja i isticati samo one boje živahnih nijansi.

Jedan od najvećih izazova u oblikovanju vrtnog prostora jest kreiranje zanimljive kombinacije boja. Bijelo i plavo elegantna je kombinacija koja izgleda hladno i čisto i koju je teško nadmašiti, iako je za posve čist dojam najbolja kombinacija bijelog i zelenog. To je posebno upečatljivo kada se te dvije boje nalaze u istom cvijetu, kao što je to slučaj kod visibaba ili bijelog kultivara srdašca. Ovakve otmjene kombinacije bit će još izrazitije ako ostale biljke donesu u prostor širu paletu nijansi.

Dvije boje jednake snage, poput narančaste i ljubičaste ako se rabe zajedno, predstavljaju iznenađuju- će blistavu i uočljivu kombinaciju. Dobar su primjer jarkonarančasti neveni postavljeni uz olovno ljubičaste listove ukrasnog kupusa.

Plavo i žuto također predstavlja oštar kontrast. Kada se pomiješaju žuti tulipani ili carske kockavice (Fritillaria imperialis) s jasno plavim cvjetovima potočnice, međusobno prožimanje djeluje vrlo iskričavo.

Jarke svijetle boje, poput limunastožute ili bijele puno bolje odbijaju sunčevu svijetlost od tamnih boja koje se, promatrane s udaljenosti, počinju gubiti ili postaju zagasite. Time se stvara vizualni dojam da svijetle boje u prednjem planu «iskaču» prema naprijed. Kad takve nijanse postavite u pozadinu, također će se činiti bližima pa će vizualno skraćivati dužinu, odnosno dubinu vrtnog prostora.

Nijanse boja koje posjeduju dubinu poput plavih, ljubičastih ili srebrenkastih, tradicionalno se rabe za postizanje dojma veće dubine vrtnog prostora. Takve se nijanse postave u pozadinu, a u prednji se plan stavljaju blijede nijanse žute, bijele ili ružičaste boje.

Crvene narančaste i intenzivno žute nijanse najbolje je postaviti u središnji dio cvijetnjaka, jer kad su udaljene, počinju se gubiti, a kad su preblizu, dominiraju prostorom.

U raspoređivanju i odabiru boja važnu ulogu ima lokacija prostora, odnosno mjesto unutar vrta. Na izravnom sunčevu svjetlu sjajne crvene, žute i narančaste nijanse postaju plamteće, a prostor jednostavno titra od siline boja. Ako pak želite «ohladiti» prostor za sjedenje koji se nalazi u toplome sunčanom kutu vrta, odaberite biljke srebrenih i sivih listova ili one plavih cvijetova i prostor će postati puno ugodniji.

Kombinacija pastelnih boja, poput nježno plave, ružičaste, kremasto žute i srebrene, predstavljat će prekrasnu kompoziciju na sjenovitim mjestima. Terasu koja se često koristi za večernja druženja, okružite bijelim cvjetovima i svijetlo ili bijelo prošaranim listovima, koji će uz minimalno osvjetljenje stvoriti ugodnu atmosferu.

Mnoge biljke imaju bogatu teksturu listova i tvore zanimljive učinke kad su posađene na većoj površini. Zasad lavande ili ružmarina, koji se redovito orezuje, s vremenom će prerasti u niz gustih humaka kojima ljepota nimalo ne zaostaje za rascvjetalom gredicom zeljastih biljaka.

Čak i biljke koje nisu dekorativne mogu poslužiti za skupnu sadnju. Grmolika kozja krv (Lonicera nitida) ili brojni bambusi omogućavaju stvaranje mnogih kombinacija tekstura i tvore izvanredne žive ograde. Igra različitih tekstura kreira profinjenu kombinaciju čak i na istoj biljci. Tisa 8taxus) koja je uredno orezana u podnožju, a kojoj su pri vrhu ostavljene grane da slobodno rastu tvori prekrasan kontras tekstura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.