Vrtni šafran – prehrambena, ljekovita i skupa biljka

3038

Uzgojni šafran može se susresti i pod nazivom brnduša, cafran, žafran, pravi žafran, pitomi šafran, uzgojni šafran, sjetveni šafran, jesenji šafran.

Izvor: Wikipedia

Ima vrlo zanimljivu povijest jer je još u Starom zavjetu hvaljen kao najskupocjeniji začin i jer je kao takav bio predmetom ne samo krađa, već i krivotvorenja. Budući da je iznimno ljekovit i skupocjen, krivotvoren je koliko ni jedna druga biljka. Za to je bila uvedena smrtna kazna, kasnije iskapanje oba oka, a jeziva je praksa zaustavljena uzgojem na velikim površinama.

Stoljećima se upotrebljavao kao prehrambena i ljekovita biljka. Također se koristio kao boja za nokte, kosu, tkanine i zidove hramova te kao slikarska boja i za izradu parfema.

Ova je biljka vjerojatno porijeklom iz Grčke i Male Azije odakle je prenesena u mnoge zemlje u kojima se uzgaja radi praha tučaka koji se koristi za bojanje prehrambenih proizvoda i kao začin, ali i kao ljekoviti dijelovi biljke. Uzgaja se u područjima Sredozemlja, u više europskih zemalja, u nekim zemljama Azije, u SAD-u i drugim zemljama. Ovu iznimno vrijednu biljku trebalo bi uzgajati i kod nas.

Vrtni je šafran trajnica visine od 10 do 20 cm čija je lukovica okrugla i čvrsta te iz koje u proljeće izraste nekoliko listova duguljastih poput trave. Važno je znati da ta biljka cvjeta od rujna do studenoga, a domaći šafrani cvjetaju rano, u proljeće. U vrijeme cvjetanja ovom šafranu listovi nestaju, a tada iz lukovice izraste nekoliko ljubičasto-crvenih cjetova koji su slični cvjetovima mrazovca. Posebno se ističu njuške tučaka cvjetova koje se koriste kod različitih bolesti.

Ljekovite su njuške (stigma) tučaka cvijeta čiji je službeni naziv Croci stigmata ili Croci stigma. Tučci se beru u jesen kada su cvjetovi potpuno otvoreni. Šafranove njuške tučaka sadrže vrlo kompleksne ljekovite tvari: kroletin, pikrokrocin, eterično ulje u kojem je šafranol za kojeg se smatra da mu daje specifičnu aromu i vjerojatno umirujući učinak, zatim sadrže grožđani šećer, mast nalik vosku, tragove alkaloida i druge organske spojeve. Šafran je iznimno bogati izvor vitamina B2.

Kao ljekovita biljka koristi se od 13. stoljeća u Kini, Perziji i Indiji. Vrlo je široko ljekovito polje djelovanja šafrana. Utvrđeno je da umiruje bolove. Koristi se kod hripavca, kašlja, bronhitisa, nadutosti u želucu i crijevima, protiv nervoze i histerije. Odlično je sredstvo protiv žutice, pobuđuje rad jetre i dobar je protiv otrova i zaraza. Posebno se preporučuje kod teške menstruacije s bolovima. Dobar je za jačanje maternice i normalizaciju menstruacije. Pripisuje mu se učinkovitost u liječenju niskog krvnog tlaka, a općenito vrlo povoljno djeluje na krvnu sliku. Izaziva priliv krvi k mozgu uslijed čega se osjeća izvjesna opijenost slična onoj koju izaziva opijum.

Također je vrlo značajno da sprječava rast stanica tumora. Izvana se koristi kod upala, određenih bolesti očiju i kod hemoroida. Šafran se najviše troši kao začin u kuhinji, za poslastice i likere, a ljekovit je i kao prehrambena namirnica. Neki smatraju da je niska učestalost srčanih bolesti u Španjolskoj posljedica prisutnosti velikih količina šafrana u nacionalnoj kuhinji.

Koliko god je šafran koristan, u velikom je količinama otrovan. Izaziva povraćanje, proljev, grčeve, lupanje srca, glavobolju, vrtoglavicu, omamu, uzetost središnjeg nervnog sustava, pa i smrt. Ne smiju ga uzimati trudnice jer može izazvati pobačaj. Zato je pri korištenju te biljke potreban oprez.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.