Prirodni dezinficijens koji tjera mikrobe i viruse iz vašeg doma

2098

Premda je proljeće već u punom jeku i sunce vas mami na ulice, zbog koronavirusa morate puno vremena provoditi unutar svoja četiri zida. Upravo zato, osim na osobnu higijenu, potrebno je dodatno paziti i na čistoću u vlastitom domu. U tome će vam pomoći vaš homemade dezinficijens.

Kupovni dezinficijensi i industrijska sredstva za čišćenje kućanstva često sadrže štetne sastojke, koji mogu izazvati razne tegobe, poput astme i drugih respiratornih problema, glavobolje, alergije… Njihovom dugoročnom primjenom ozbiljno ugrožavate svoje zdravlje i zdravlje svojih ukućana.

Kako biste svoj dom dodatno zaštitili od virusa i mikroba, sve što vam treba jest nekoliko prirodnih eteričnih ulja, hidrogen peroksid i destilirana voda ili alkohol – i vaš je homemade dezinficijens spreman za upotrebu!

Eterična ulja – idealni sastojci za vaš dezinficijens

Postoje eterična ulja koja prirodno djeluju protiv virusa tako što uništavaju njihovu vanjsku opnu ili ovojnicu te ih deaktiviraju. No važno je znati koja su dobar izbor za vaš prirodni dezinficijens.

Eterična ulja i njihovo djelovanje

Klinčić: antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje

Origano: antivirusno, antimikrobno i protugljivično djelovanje

Čajevac: antivirusno (djeluje i protiv virusa H1N1), antibakterijsko (djeluje i protiv MRSA-e)

Timijan (kemotip timol): uništava koronaviruse, njegov sastojak timol je na listi EPA-inih (Agencije za zaštitu okoliša) potvrđenih dezinficijensa koji djeluju protiv virusa SARS-a

Naranča: široki spektar antivirusnog i antibakterijskog djelovanja

Crvena mandarina: antibakterijsko, protugljivično djelovanje

Limun: protugljivično i antibakterijsko djelovanje

Alkohol ili hidrogen peroksid – što je bolje za homemade dezinficijens?

Da bi vaš homemade dezinficijens bio maksimalno učinkovit, on svakako treba sadržavati alkohol ili hidrogen peroksid i destiliranu vodu. Prema CDC-u, alkohol koji se dodaje u dezinficijens treba biti najmanje 60%-tni da bi mogao dovoljno dobro obaviti svoju funkciju antiseptika. Stoga, koristite li votku, obavezno provjerite da je 60%-tna, a ne 40%-tna!

Ako je vaš odabir hidrogen-peroksid, s njim definitivno nećete pogriješiti. Osim što uspješno napada i uništava patogene, hidrogen peroksid jedan je od rijetkih prirodnih dezinficijensa koje je odobrila Agencija za zaštitu okoliša (EPA). On uspješno djeluje protiv rinovirusa, virusa gripe i virusa koji uzrokuju prehladu.

Hidrogen peroksid deaktivira viruse. No, ako ga koristite, pazite da je površina prethodno očišćena od prljavštine i prašine jer u protivnom vaše homemade sredstvo neće imati puni učinak. Dobra je vijest ta da hidrogen-peroksid djeluje protiv mikroba već nakon 1 minute! Za razliku od peroksida, nekim drugim dezinficijensima potrebno je i pola sata da bi djelovali protiv virusa i mikroba.

Više o prirodnim dezinficijensima pročitajte na Štitnjača.hr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.