Poziv na radionicu za uzgajivače autohtonih pasmina

928

30. Svibnja 2014. održati će četvrta u ciklusu od deset radionica za uzgajivače autohtonih pasmina i proizvođače u okviru projekta BBio – Održivi razvoj pograničnih područja kroz očuvanje autohtonih pasmina i uspostavu gen-centara u Buhovu i na Biokovu.

„Uloga tradicijskih proizvoda u povećanju gastronomske ponude – Tehnologija proizvodnje, skladištenja i marketinga mesa od autohtonih pasmina“ će se održati u petak, 30.05.2014. u Vatrogasnom domu Makarska, Potok 1, 21300 Makarska u 12:00h.

Predavanje će održati Prof.dr.sc. Ante Ivanković i Prof.dr.sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Postavlja se pitanje na koji način standardizirati i unaprijediti proizvodnju mesa autohtonih pasmina, učiniti ga prepoznatljivim, istodobno zadržavajući raznolikost ponude. Takvi proizvodi danas su neizostavni dio lokalne tradicijske gastronomske ponude te kulinarska osobitost posjetiteljima.

„Stoga smo kroz projekt BBio odlučili organizirati predavanje na temu tehnologije proizvodnje, skladištenja i marketinga mesa od autohtonih pasmina kako bi stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu zainteresiranima predstavili primjere uspješnih afirmacija autohtonih pasmina poput istarskog goveda boškarin, te izložili modele nastupa na tržištu, modele plasmana te uloge lokalne zajednice u podržavanju ovakvih programa. S obzirom da će se prije radionice održati godišnja skupština Udruge uzgajivača buše – naše autohtone pasmine goveda – očekujemo dobar odaziv.“ istaknula je Jelena Kurtović, voditelj projekta BBio iz JU Rera SD.

Meso autohtonih pasmina kojih je na području Dalmacije i Hercegovine veliki broj a među kojima su najznačajnije govedo (buša), magarac (dalmatinski i hercegovački) i ovca (dubrovačka ruda, dalmatinska i hercegovačka pramenka) vrijedan je gastronomski proizvod koji se tradicijski koristio u prehrani lokalnog stanovništva. Takvi proizvodi danas su neizostavni dio lokalne tradicijske gastronomske ponude te kulinarska osobitost posjetiteljima. Upravo gastronomska osobitost mesa autohtonih pasmina tržišna je prednost i prigoda, osobito u lokalnom kulinarstvu i agroturizmu.

prof.dr.sc. Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu naglašava kako proizvodnja mesa autohtonih pasmina, njegova priprema za konzumaciju, poštuje tradicijska iskustva, no uviđa se potreba prilagođavanja aktualnim zakonskim normama te u određenoj mjeri potrošačima. „Sušenje, dimljenje ili soljenje tradicijski su načini čuvanja i pripreme mesa koje treba zadržati i unaprijediti“ istaknuo je prof.dr.sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

***

Projekt BBio financira Europska Unija u iznosu od 385.288,43 EUR u sklopu IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

Projekt provode Javna ustanova RERA S.D. i Ministarstvo gospodarstva Zapadnohercegovacke Županije s partnerima Parkom prirode Biokovo i Udrugom za zaštitu i očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja.

Kontakt:

Ana Glučina
PP Biokovo
Tel. +385 99 214 01 78

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.