Hranidba janjadi mliječnom zamjenicom

6298

Umjetna hranidba janjadi podrazumijeva hranidbu janjadi putem dude i bočice ili umjetne pojilice (kante s dudama). Janjad možemo hraniti odnosno prihranjivati ovčjim, kozjim ili kravljim mlijekom te mliječnom zamjenom ili obranim mlijekom u prahu koje se prethodno pripremi s vodom.

Kod višebrojnog legla, kada ovca ojanji troje i više janjadi poželjno je da se pod ovcom ostave dva janjeta, a treće (i četvrto janje) odvaja se od majke i hraniti na bočicu. Ovaj postupak provodi se kod mladih ovaca (koje se janje prvi i drugi puta) zbog toga što one nemaju dovoljno mlijeka, a osim toga ovca ima samo dvije normalno razvijene sise. Tada se uvijek odvaja najveće janje (janjad) jer ono lakše prebole odbiće od sitnije janjadi.

Kod ovaca koje nemaju mlijeka potrebno je janje (janjad) odvojiti od majke i hraniti na bočicu. U ovom slučaju neophodno je janjetu (janjadi) dati popiti kolostrum najmanje dva puta po 50 do 70 ml ovisno o veličini janjeta.

Ponekad se dogodi da ovca nakon poroda ugine. Razlozi uginuća mogu biti u prvom redu teško janjenje, pri kojem je došlo do unutarnjih povreda, a koje nisu bile vidljive.

Prinudno klanje nakon poroda provodi se kada je janjenje bilo teško i kada je došlo do vidljivih povreda koje je teško ili koje nije bilo moguće sanirati, odnosno njihovo saniranje je preskupo zbog male vrijednosti životinje. U oba slučaja potrebno je omogućiti da janje (janjad) posiše ili popije kolostrum, a nakon toga se hrani na bočicu. Također je neophodno, dok je ovca još živa, ismusti kolostrum koji ćemo dati kasnije janjadi da pije. Kod uginuća, odnosno prinudnog klanja janajd mora najmanje dva puta posisati ili popiti kolostrum kao i u prethodnom slučaju. Višak kolostruma potrebno je zamrnuti za drugu janjad.

I kod uginuća i kod prinudnog klanja nakon poroda kada nemamo ovcu (ovce) pod koju bi podmetnuli janje (janjad) janjad je neophodno hraniti na bočicu.

Kada ovca ojanji troje i više jananjdi ona u pravilu ima dovoljno mlijeka za janjad u prvih 10 do 15 (20 dana) dana života. Nakon toga janjad je potrebno prihranjivati. Najbolji pokazatelj mliječnosti ovaca u ovom slučaju biti će nam da pratimo ponašenje i rast janjadi te kada janjad počinju lizati koncentratnu hranu i jesti sijeno, odnosno pasti. Kada janjad već u prvih 10 (15 dana) dana života počinju jesti koncentratnu hranu i sijeno, odnosno pasti, kada je janjad potištena i bleji moramo znati da ovca više nema dovoljno mlijeka. U tom slučaju potrebno je započeti s prihranom janjadi. Ovce koje su na paši s janjcima potrebno je zatvoriti u zaseban boks, pojačano hraniti s kvalitetnom voluminoznom krmom, otavom, mladim lucerkinim sijenom, te im u narednih 7 dana postupno povećati koncentratni obrok za 40%, u koliko su prethodno dobivale isti. Ako su ovce bile samo na paši potrebno im je uvoditi koncentratni obrok kroz 10 dana tako da bi 10. dan dobivale oko 300 do 350 g po janjetu ovisno o veličini ovce.

Početak prihrane janjadi u dobi od 10 do 15 (20) dana dosta je otežan. Janjad je navikla na sisu pa će njoj duda, koja je od gume ili silikona, biti strano tijelo na koje se janjad teško privikava. Privikavanje može trajati i do 10 (15) dana.

Nakon što se ojanji janje mora u roku 6 sati posisati, popiti kolostrum (mljezivo), a najkasnije u roku 24 sata. Prvo mlijeko ili mljezivo sadrži imunoglobuline, bjelančevine koje daju novorođenom janjetu pasivni imunitet, otpornost u prvim danima života.

Kolostrum sadrži mineralne soli koje imaju fiziološko djelovanje jer utječu na čišćenje sluzavih tvari (mekonija) iz probavnog trakta. Mekonije jesu prvi feces, crne boje, koje su se nakupile u probavnom traktu janjeta tokom bređosti.

Kolostrum je bogat vitaminima topivim u mastima. Posebno se to odnosi na karotin koji daje žućkastu boju kolostrumu.

Zbog tih osobina kolostrum ima drugačije tehnološke osobine, te ga ne smatramo mlijekom u užem smislu riječi. Jedna od osobina kolostruma je ta da se prilikom kuhanja gruša pa ga po tome još nazivamo i grušalina.

Sadržaj vitamina topivih u vodi također je povećan od kojih su njzastupljeniji vitamon B12, riboflavin i pantotenska kiselina.

Kada ovca, nakon što se ojanji, nema mlijeka potrebno je njeno janje podmetnuti pod drugu ovcu koja se ojanjila u roku 24 sata prije janjeta koje se podmeće. Ne kasnije, jer sadržaj imunoglobulina u 2. i 3. poslije poroda naglo opada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.