Zarazna šepavost ovaca
Kažemo da je zarazna šepavost bolest ovčara. Javlja se najčešće kao posljedica loših uvjeta držanja i loše brige vlasnika o ovcama. U stado se...
Određivanje starosti ovaca
Odrasla ovca ima 32 zuba; 24 kutnjaka (12 u gornjoj i 12 u donjoj čeljusti), te 8 sjekutića u donjoj čeljusti.
Kutnjaci se dijele na...
Istarska ovca
Područje nastanka i uzgoja istarske ovce naš je najveći poluotok Istra (ukupne površine 3556 km2), po kojemu je ova pasmina i dobila ime.
Na području...
Istarska ovca
Područje nastanka i uzgoja istarske ovce naš je najveći poluotok Istra, po kojemu je ova pasmina i dobila ime.
U posljednja su tri stoljeća autohtone...
Mačji repak u ishrani stoke
Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu.
Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...
Hranidba janjadi mliječnom zamjenicom
Umjetna hranidba janjadi podrazumijeva hranidbu janjadi putem dude i bočice ili umjetne pojilice (kante s dudama). Janjad možemo hraniti odnosno prihranjivati ovčjim, kozjim ili...