Što sve trebate znati o uzgoju pauna

19781

Paunovi su rod ptica, koji uključuje različite vrste: Indijski plavi paun, Pavo cristatus („sveta ptica“ Azije) i njegove mutacije Crni paun letač, Pavo cristatus mut. nigripennis). Domestifikacijom (pripitomljavanjem od strane čovjeka, nastali su i bijeli paun i varijacije bijelog).

paun

Indijski paun ima stanište na Indijskom potkontinentu. Paun mužjak je nacionalna ptica Indije. Monotipična je ptica (nema podvrste). Plavi paun je najrašireniji i od njega su nastale razne varijacije boja kod različitih uzgajivača.

Zeleni paun, Pavo muticus muticus, naziva se još nijemi paun. Zeleni paun živi u Aziji, Burmi i na indonezijskom otoku Javi. Zeleni ili nijemi paun razlikuje se u svojim životnim navikama od indijske vrste. Nije tako raširen kao ukrasna ptica. Razlog leži u tome što teško podnosi hladne zime i u zarobljeništvu ispoljava svoju ratobornu ćud. Veći je od plavog pauna i življi. Zeleni, nijemi paun i crni paun se mogu križati. Ima više podvrsta:

  • Pavo muticus spicifer živi u zapadnoj Burmi, Pavo muticus imperator u Indokini, Tajlandu, Vijetnamu, Kambođi, Laosu i istočnoj Burmi.
  • Afrički kongoanski paun (rod Afropavo congensis je vrlo rijedak i nema ga kod privatnih uzgajivača.)

Paunovi mužjaci koji žive u prirodi u pravilu imaju 2-5 ženki. U zatočeništvu su zadovoljni i u monogamnoj zajednici ! Jedan mužjak, jedna ženka. Mužjaci i ženke razlikuju se po izgledu. Kao kod svih životinjskih vrsta, muški primjerci su ljepši od ženki. Muški paunovi imaju uočljivi, ektremno dugi ogromni rep s mnoštvom perja dugog i više od 3 metra, raznih boja. Na perju imaju uzorke krugova u boji, karakteristične za podvrstu kojoj pripadaju. Krugovi u boji počinju od sredine repa, ali kad paun raširi rep, krugovi prekrivaju donja pera i čine veličanstvenu sliku.

Mužjaci mogu biti dužine od vrha kljuna do kraja repa 2 m i više. Glavna svrha lijepih krugova na repu pauna je zov na parenje i privlačenje ženki. Paun širi rep i pokazuje nevjerojatne krugove boja koje se zrcale na suncu: plavu, zelenu, ljubičastu, crvenu i žutu. Boja se mijenje ovisno o suncu i smjeru svjetlosti, te kutu pod kojim se promatra. Ljubavni zov mužjaka karakterizira zvuk visoke frekvencije i otvaranje repa s prelijepim perjem. Kod nas u uzgojima često domaće kokoši i patke imaju slično perje u boji, ali puno kraćih pera. Unatoč ljubavnom zovu i šepurenju lijepim perjem, slobodno držani mužjaci često ostanu bez ženki. Ljepši mužjak otme više ženki. Ženka je neugledna, najčešće smeđe ili sive boje perja i dužine je oko 86 cm. Parenje traje sve do vremena kad paunica počinje nesti jaja.

Paunovi su jako društvene životinje. Ako kupujete pauna, obavezno nabavite par, jer će inače biti vrlo nesretan. Kad nabavite jednog pauna, letjet će okolo i tražiti partnera. Ako jedan ugine, drugi je nesretan i traži društvo, leti okolo i nemiran je. Paunovi vole živjeti u društvu i biti blizu jedan drugome.

Smještaj pauna

Najčešće su pauni smješteni u istoj nastambi s drugom peradi na gospodarstvu. Pauni vole sjediti visoko gore, pa im je potrebno složiti dvije prečke visine ca. 1,0 -2,20 m. Rado izlaze van iz nastambe, ali nastaje problem kada se žele vratiti unutra. Potrebno im je minimum 5 m zemljišta da se okrenu i ne oštete lijepa pera na repu, a i vrata nastambe moraju biti dovoljno široka. Preporučuje se dodati bar još jednu prečku (štangu) u staji, da se ptice mogu seliti i premještati s jedne na drugu. Važno je da štala bude suha, ne previše hladna zimi, bez velikih prozora, bez propuha i čista. Kad zimi vanjska temperatura padne ispod -10 ⁰C, potrebno je nastambu grijati. Pauni su pametni, požure se i zauzmu najbolja mjesta u nastambi prije noćenja i grijanja. Ako je toplo, odrasli pauni ostanu noću vani. Mlade morate sami nositi u staju, dok ne steknu naviku da se sami vrate noću unutra. Kad ulaze u štalu, vole da je svjetlo upaljeno.

Uzgoj pauna

Mladi paunovi su zahtjevni za uzgoj. Osjetljivi su kad su mladi, ne smiju pokisnuti i ne smiju izlaziti na rosu. Mladi paunovi, ako pokisnu do trećeg mjeseca starosti, uginu! Osnovne dvije stvari za uzgoj su: puno mjesta i puno tolerancije. Zašto? Paun se drži prvenstveno zbog prekrasnog izgleda, ukras je travnjaka, vrta, dvorišta. Mora imati lijep, dugi rep i šepuriti se njime. Zbog nedostatka prostora, oštećuje si pera i kompletni dojam je loš. Zato, držite paunove jedino ako imate lijep, velik prostor za paunovu šetnju i na mjestima gdje njihovo glasanje i stalna znatiželja neće nervirati susjede. Jer suprotno od paunovog izgleda, pjev im nije reprezentativan (prema Gustavu Krklecu: raširio paun rep, pa sve kriješti: baš sam lijep! A ševa će na to: lijep si druže, samo nemoj kreštat duže!).

Stalno su znatiželjni, odlete na najviše stablo i promatraju okolinu. Mogu odletjeti iz znatiželje na krov susjedovog auta i nenamjerno ga izgrebu ili na susjedovu terasu i pojedu mu sve što ostavi na stolu. Ako je u blizini željeznička pruga i prolazi vlak, kreštavom vikom će ga pozdraviti. Idealno mjesto za držanje pauna bi bilo tamo gdje susjede ne smeta kreštanje i gdje u blizini nema parkirališta za aute. Pauni imaju velik radijus kretanja i teško se zadržavaju na jednom mjestu, jer su dobri letači. Cijelo područje imaju pod kontrolom, velik dio dana sjede na visokom mjestu u području gdje obitavaju i promatraju, pa prelete na drugo mjesto i zbijaju nestašluke. Vole pratiti i drugu perad na ispaši ili odlete nekud (u šumu, polje, na stablo) i satima ih ne vidite ni ne čujete. Apsolutni minimum prostora za držanje je oko 1000 kvadratnih metara za jedan par. Problemi nastaju ako su pauni smješteni na manjoj površini. U prirodi žive kao divlje ptice na svjetlijim mjestima u džungli.

Hranidba

Paun ne treba nikakvu specijalnu hranu. U prirodi se hrane sjemenkama biljaka (zrnje) i različitim voćem, crvima i insektima, a u Indiji i malim zmijama kobrama. U blizini moraju imati izvor vode, gdje rano jutrom idu na pojilo. U vrijeme najveće dnevne žege i vrućine, povlače se u duboku sjenu. Vid i sluh im je jako razvijen, pa burno reagiraju na opasnost. Često se može čuti zvuk upozorenja i noću, kada pauni spavaju negdje visoko na drveću.

Hrane se hranom koju koristi i druga perad; kao kokoši i patke: kukuruz u zrnu, miješana hrana za kokoši, stari kruh. Sve što nađu u prirodi im je fino: sićušni kukci, crvi, bobice, ostaci otpalog voća i povrća, kuhinjski ostaci. Prije proneska, dobro je dodati peletiranu hranu za fazane u kojoj je količina proteina iznad 15%. U ukupnoj količini peletirana hrana za fazane može biti do 40%, ostatak žitarice zrno ili šrot, te zelena krma i voće. Poželjno je dodavati kalcij (od mljevenih školjki kamenica ili kalcij iz nekog drugog izvora), što je važno radi dobre opskrbe kalcijem i mineralima i postizanja čvršće ljuske jaja. Svježa, čista voda mora biti uvijek na raspolaganju! U jesen i zimi treba povećati udio „masnog“ zrna, a pred kraj zime povećati udio dijetnog zrna. Ako kupujete pauna, ponesite od prodavača hrane za slijedećih tjedan dana hranidbe. Ptice će Vam biti zahvalne da im osim nastambe ne mijenjate i hranu. Tako će se lakše prilagoditi na novi dom. Postupno dodajte novu hranu koju ste nabavili, pazeći da ne dobiju probavne smetnje.

Nabavka pauna

Preporučuje se kupiti par, a ne jedinke, jer su pauni društvene ptice i ne vole biti sami. Kupite dovoljno stare parove, najbolje da imaju bar godinu dana, jer su tada manje osjetljivi na bolesti i uvjete držanja i hranidbe. Pazite da ne kupujete sestre i braću po krvi.Pogledajte uvjete u kojima su životinje držane, paunovi su skupe ptice i interes Vam je kupiti zdrav i lijep par paunova. Provjerite dokumente ako ih životinje imaju, da ne bi kupili paunove u istoj krvi i prenijeli na potomstvo negativne karakteristike i bolesti. Treba pregledati štalu kod prodavača, ispust, provjeriti čistoću štale, promatrati ostalu perad u uzgoju, kako se ponašaju, pitati da li su liječeni, i ako jesu kojim preparatima?

Zdravlje:

Što treba obavezno provjeriti na pticama:

  • Stanje očiju- djelomično zatvorene ili zatvorene oči znak su bolesti peradi.
  • Disanje peradi ne smije se čuti; sipnja, otežano disanje, fućkanje, začepljeni nosni otvori signaliziraju bolesna stanja dišnog sustava.
  • Opipajte kloaku (zadnji dio gdje izlaze jaja i feces).
  • Pogledajte čistoću pauna.
  • Provjerite hod- ravan hod je znak zdravlja, zanošenje u hodu, krivi hod, može biti znak preboljele traume ili zaraze.
  • Gledajte kad pauni i ostala perad izlazi iz štale, pregledajte stanje ostale peradi iz uzgoja.
  • Pregledajte boju perja, boja je znak prepoznavanja nekog tipa peradi. Često vam uzgajivači tvrde zbog visoke cijene, da je neki paun čistokrvni, pa je boja perja i veličina krugova na perima dobar pokazatelj za utvrđivanje vrste ili podvrste.
  • Pogledajte štalu, razmještaj prečki na kojima perad sjedi i spava, čistoću, vlažnost, stelju, ulaz/izlaz iz štale, veličinu vrata.
  • Na osnovu kontrolnog prstena utvrdite starost pauna, datume cijepljenja, kada, s kojim vakcinama.
  • Da li su bili liječeni, datum, s čime, protiv kojih bolesti ili nametnika.
  • Da li je vršena dehelmintizacija (crijevni paraziti).
  • Čime su hranjeni do sada.
  • Kakav imaju apetit.
  • Da li su prirodno izvaleni ili su valeni u inkubatoru.

Transport pauna

Planirate li voziti pauna u transportnoj kutiji, pazite da dimenzije kutije ili kaveza budu dovoljne da ptica stane unutra i da ne ošteti lijepo perje. Kako je takvu kutiju ili kavez teško nabaviti, preporučuje se voziti ptice u kombiju do odredišta. Ako su ptice male, dobra je i kartonska kutija s prozorčićima za zrak. Kavez mora biti očišćen i dezinficiran, obrisan čistom krpom. U vožnji, ptice ne moraju imati previše mjesta, najbolje da sjede na jednom mjestu. Ako imaju previše prostora i stoje u vožnji, često se ozlijede. Kod dužeg transporta treba paziti da ptice imaju dovoljno zraka, posebno ljeti zbog pregrijavanja. Ako je transport vremenski dug, kod svakog stajanja vozila, ponudite pticama svježe vode.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.