Diljem Europe žanje 300 kombajna iz Županje

1155

U županjskoj tvornici kombajna Same Deutz Fahr privodi se kraju ovogodišnja sezona u kojoj će biti proizvedeno 300 kombajna.

same deutz kombajn

Prema pisanju Glasa Slavonije tvornica žetelica Same Deutz Fahr u Županji bilježi jednu od najuspješnijih sezona otkako je prije osam godina talijanska korporacija SDF preuzela tadašnju tvornicu poljoprivrednih strojeva i uređaja Đuro Đaković.

“S obzirom na otežane uvjete proizvodnje i prodaje, te stanja na tržištu poljoprivrednih strojeva, mogu reći da smo dosta dobro prošli i da je ovogodišnja sezona proizvodnje kombajna još uspješnija od 2012.”, kaže Damir Kobaš, tehnički direktor županjske tvornice žetelica.

Više od 90 posto proizvedenih kombajna, koji su postali prepoznatljivi diljem Europe, završilo je u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Italiji… Iapk zbog neočekivanih problema u plasmanu kombajna na rusko tržište, tvornica je sredinom ožujka ostala bez dijela narudžbi, a dvadesetak sezonaca bez ugovora o radu.

Problemi oko izvoza na rusko tržište nastali su zbog visokih uvoznih carina na kombajne. Naime, Rusija je postala članica Svjetske trgovinske organizacije, a u Same Deutz Fahr Žetelicama nadali su se da će im se time otvoriti golemo rusko tržište u koje su polagali velike nade, jer su Rusi bili izuzetno zadovoljni kvalitetom ranije isporučenih strojeva i povratne informacije s terena najavljivale su vrlo plodnu suradnju.

Međutim, članstvo u WTO-u dovelo je do osjetnog povećanja uvoznih carina, čime je Rusija odlučila štititi svoje tržište i domaću proizvodnju, pa su kupci počeli otkazivati narudžbe. No, rješenje je nedavno ipak pronađeno.

U razvoj i proizvodnju mnogo se investira, jesenas su lansirani novi proizvodi u svim serijama s najnovijim motorom norme euro III b. Na sljedećem sajmu u Hannoveru bit će predstavljen i redizajnirani vanjski izgled kombajna serije 60, koji čini više od polovine proizvodnog asortimana. Skori ulazak Hrvatske u EU, najavljuje Kobaš, pozitivno će se odraziti na poslovanje tvornice i donijeti brojne prednosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.