Claas Elios

198

Mjenjač ELIOS-a može imati 12/12 ili 24/24 brzine. U Hrvatsku se ELIOS uvozi sa mehaničkim mjenjačem sa 24/24 brzine koji osigurava brzine kretanja od minimalnih 470 m/h do maksimalnih 40 km/h.

Mjenjač osigurava optimalni prijenos i minimalne gubitke snage. Opcionalni ELIOS može biti opremljen sa Twinshift mjenjačem sa hidrostatskim odabirom međubrzine i sa Rewershiftom za hidrostatsku izmjenu smjera kretanja naprijed/nazad bez upotrebe kvačila. Prednja vuča se uključuje preko tipke a kako bi izbjegli nepotrebno trošenje guma, prednja vuča se automatski isključuje kod brzine od 14 km/h.

Serija ELIOS je namijenjena prvenstveno za manja poljoprivredna gospodarstva koja se bave ratarstvom, te za gospodarstva koja se bave nekom specijaliziranom proizvodnjom kao na primjer voćarstvom, povrtlarstvom ili stočarstvom.

ELIOS se može isporučiti sa 3 verzije priključnog vratila sa 540, 540/1000 i 540/540 ECO. ECO stupanj nam omogućuje da se kod lakših radova (gnojidba, prskanje, sjetva itd.) radi sa smanjenim brojem okretaja motora i da se na taj način dodatno smanji potrošnja goriva. Uključivanje priključnog vratila je hidraulično potpomognuto.

ELIOS ima 2 hidraulične pumpe ukupnog kapaciteta 85 l/min pri tlaku od 190 bara. Za kombinirane strojeve koji iziskuju veći kapacitet hidraulike ELIOS se opcionalno može isporučiti i sa 3 pumpe ukupnog kapaciteta 111 l/min pri 190 bara. ELIOS može imati 2, 3 ili 4 para dvosmjernih hidrauličnih priključaka sa mehaničkim ili opcionalno sa elektrohidrauličnim upravljanjem.

Maksimalna podizna sila stražnjeg hidrauličnog podiznog mehanizma je 3,2 t,a prednja hidraulika može dizati 2,8 t. Upravljanje hidraulikom je preko mehaničkih poluga, a moguće je podizanje i spuštanje hidraulike i na stražnjem dijelu traktora izvan kabine. Traktor se naravno opcionalno po želji može opremiti i sa elekrtohidrauličnim upravljanjem. Donja i gornja (topling) poluga imaju kuke za brzo kopčanje, a sa traktorom se isporučuje i garnitura kugli za kopčanje i poprečna poteznica sa rupama. Gornja poteznica sa klinom promjera 38 mm je podesiva po visini na klizaču, a ugrađena je i donja klateća poteznica. Po želji su moguće i druge varijante poteznica. ELIOS serijski ima pripremu za ugradnju prednjeg utovarivača i idealan je za rad sa utovarivačima tipa CLAAS FL 60 ili FL 40.

Kod CLAAS traktora posebno se ističe udobnost i ergonomičnost . Tako je i kod ELIOS-a, koji za tu kategoriju ima vrlo široku, prostranu i preglednu kabinu. Široka vrata olakšaju ulaz/izlaz i korpulentnijih vozača, a ergonomski postavljeni jasni i jednostavni upravljački elementi ne umaraju. Veliki prozori, od kojih se otvaraju i prednji i stražnji osiguravaju optimalnu preglednost i ulazak svježeg zraka u kabinu. Kabina je potpuno zatvorena i opremljena s filterom protiv prašine, a dodatno se može ugraditi i filter kabine s aktivnim ugljenom kod radova sa opasnim zaštitnim sredstvima. Sjedalo sa zračnom amortizacijom, ventilacija, grijanje, klima uređaj, 4 radna reflektora, vanjski i unutarnji retrovizori su kod ELIOS-a serijska oprema.

Jasna i pregledna instrument tabla daje informacije o brzini kretanja, broja okretaja motora i priključnog vratila. Sve su to mali detalji koji imaju veliki značaj i koji olakšavaju tešku svakodnevicu vozača.

Jednodijelna hauba motora se lako otvara i osigurava vrlo dobar pristup motoru i filterima. Hladnjaci se jednostavno i brzo mogu rasklopiti što omogućuje dobar pristup, jednostavno i temeljito ispuhivanje prašine. Filter zraka je također vrlo pristupačan. Interval izmjene motornog ulja je svakih 500 radnih sati. Svi ti detalji skraćuju vrijeme i smanjuju troškove održavanja.

Možemo zaključiti da je CLAAS ELIOS vrlo dobar odabir za sve one koji traže traktore snage oko 70 – 90 KS i koji traže univerzalan, učinkovit, svestran, udoban, pouzdan i ekonomičan traktor za vrlo povoljnu cijenu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.