U Europi proizvođači sami određuju cijene voća i povrća

942

OSIJEK – U petak je u prostorijama Županijske komore Osijek predstavljen projekt Razvoja veletržnica voća i povrća financiranog od strane talijanskog ministarstva gospodarstva.

Među ostalim na predstavljanju projekta pričalo se kako u mnogim zemljama članicama Europske unije proizvođači voća i povrća udruženi u kooperacije, koje su u njihovom vlasništvu, sami plasiraju svoje proizvode na tržište i diktiraju njihovu cijenu.

Kako je naveo Domagoj Dropulić, predsjednik Poljoprivredne komore Osječko-baranjske županije, prenošenje talijanskih iskustava od velike su važnosti za slavonsko-baranjske voćare i povrćare, jer su još uvijek ovisni o volji nekolicine otkupljivača koji diktiraju i otkupnu cijenu.

Željko Kraljičak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, izjavio je kako je Hrvatska inače veliki uvoznik voća i povrća, jer nema dovoljno vlastite proizvodnje ni infrastrukture koja bi ju pratila. – Osječko-baranjska županija u posljednjih 11 godina provela je analizu tla na više od 30.000 uzoraka i izradila bazu podataka pogodnih tala za voćarstvo. U cilju izmjene strukture proizvodnje i osiguranja prihoda iz dodane vrijednosti proizvodnje za naša manja obiteljska poljoprivredna gospodarstva od ukupno 210.000 ha poljoprivrednih površina projektima navodnjavanja obuhvatili smo 32.000 ha, rekao je Kraljičak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.