Jari grah ili sikirica

11190

Nije poznato uzgaja li se i u ostalim priobalnim područjima, jer je riječ o grahu koji se «prilagodio» zadarskom zemljišnom i klimatskom podneblju.

jari grah

Dakle, radi se o vrsti povrća čije sjeme (barem za sada) ne možemo nabaviti u poljoljekarnama (slično sjemenu raštike).

Naime, sikirica je jednogodišnja biljka dobro razvijenog dubokog korijena koja se sije koncem ožujka. Zanimljivo je da se tlo priprema već u veljači s tim da se pri tome ne razbacuje i ne zaorava uopće nikakvo gnojivo. Dakle, riječ je o čistoj, toliko traženoj eko proizvodnji.

Sikirica raste na gotovo svakom tlu, pa i na teškom, glinovitom i malo zaslanjenom tlu, siromašnom hranivima. To je zapravo najotpornija mahunarka na sušu, premda podnosi i stagnirajuću vodu nastalu nakon jačih i duljih oborina. Međutim, zadarski proizvođači navode kako «jari», kako ga zovu od milja, ne podnosi kišu te tvrde kako kilogram sjemena može dati i do 50 kg ploda.

Zanimljiv je i podatak da ga vrše na taj način što po njemu voze traktor na tvrdoj podlozi. Domišljato, nema što! Inače, sjetva jarog graha obavlja se na razmak redova od 40 do 60 cm te 3 do 5 cm sjemenka do sjemenke.

Dužina vegetacije iznosi 120-150 dana, što znači da dozrijeva sredinom ljeta. U pravilu, sikirica je biljka blage klime i u tom pogledu je dosta slična grašku. Uostalom, njeno zrelo sjeme koristi se kuhano i to obično u smjesi s bobom, graškom, grahom ili slanutkom.

3 Komentari

  1. Poznato je. Lathyrus sativus je biljka koja raste na cijelom mediteranu. U Španjolskoj se zove almorta, u Italiji cicerchia. Komercijalizacija ove biljke je zabranjena, iz jako dobrog razloga – biljka sadrži neurotoksine koji uzrokuju Latirizam, neurološku bolest koja dovodi do atrofije mišića u donjem dijelu tijela i rezultira nepokretnošću. U vrijeme Španjolskog rata za neovisnost mnogi ljudi su zbog gladi bili primorani jesti samo almortu, koja se koristila kao krmna biljka, ali u vrijeme nestašice preživljava zbog svoje izdržljivosti. Rezultat takve prehrane zabilježio je Francisco Goya na jednoj od svojih grafika iz serije “Užasi rata”, pod imenom “Gracias á la almorta”. Na slici je žena koja leži na podu zbog oduzetosti, sa tanjurom jarog graha u rukama.

  2. Nije opasan u malim količinama, zato se tradicionalno ne jede sam nego u mješavini sa drugim grahoricama. Sadrži puno proteina i ima nizak glikemijski indeks, pa je u toliko pogodan za šećeraše. Što naravno ne znači da “liječi” šećernu bolest i nitko ne bi trebao nasjedati na takve priče i kupovati ga na placu po suludim cijenama, samo zato što je rijedak i što su ljudi zaboravili njegovu povijest. To je jeftina biljka, lako se uzgaja i doslovno je hrana za krave – toksini djeluju samo na monogastrične životinje, pa kravama od nje neće biti ništa.

  3. Joj Petra al strašiš ljude nepotrebno. Uzrokuje grčeve mišića i može uzrokovati paralizu isključivo ako se jede kao glavno jelo 3 mjeseca neprestano. U svakom normalnom slučaju potrebno ju je samo malo dulje kuhati. Većina namirnica bi uzrokovala neku bolest ako bi se tako dugo svakodnevno konzumirala, raznovrsna prehrana i jest osnova pravilnog funkcioniranja organizma i jakog imuniteta.

Odgovori na ivan Otkaži komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.