Umjesto 11 samo 4 tisuće tona industrijske rajčice

1442

Vremenske neprilike, suša u kombinaciji s tučom, zadale su težak udarac ovogodišnjem prinosu industrijske rajčice na području Istre koji će biti slabiji za čak 4.000 tona u odnosu na optimističnih 11.000 tona, koliko je najavljeno proljetos.

UMAG – Ovaj tjedan završit će berba pomidora u Istri, a rezultati će biti još slabiji od prošlomjesečnih loših prognoza. Prema riječima predsjednika umaške udruge proizvođača industrijske rajčice Pomidor Darija Makovca, uz posađenih 4,3 milijuna sadnica na ukupno 220 hektara na području Umaga i Pule i optimalne uvjete sadnje u travnju i svibnju, bilo je normalno očekivati veliki prinos, koji je trebao biti rekordan u desetljećima dugoj tradiciji prerade pomidora u umaškoj tvornici Povrće u vlasništvu koprivničkog prehrambenog diva Podravke kažu u Glasu Istre.

-Pred tri tjedna računali smo na prinos od osam do 9.000 tona, što je moglo zadovoljiti tvornicu, ali na kraju situacija je još gora, kazao je Makovac. Od 220 hektara pod pomidorima tri četvrtine nalaze se upravo na Umaštini, a ostatak u okolici Pule i Ližnjana, gdje je ljetos zabilježena velika šteta od suše na poljima koja nisu navodnjavana. Makovac kaže da se u ovom dijelu Istre gotovo sve navodnjava, ali vode nije bilo dovoljno, tako da ih je suša svejedno pogodila.

– Trebala je biti ekstra dobra godina. U dogovoru s tvornicom rastegnuli smo sadnju s ranim i kasnim sortama, što se naposljetku pokazalo kobnim, jer je lipanjska tuča u Savudriji uhvatila sadnice kada su bile u najosjetljivijoj fazi rasta. Na kraju kasne je sorte potukla tuča, a u međuvremenu ih je palila suša. Vode nije bilo dovoljno za sve, jer je u međuvremenu nastupila i redukcija prvog stupnja, objasnio je Makovac.Čelnik udruge koja broji 20-ak članova, ujedno i najvećih proizvođača i Podravkinih kooperanata kojih ukupno ima 69, veli da poljoprivrednicima zaista nije lako, a posebno ne onim umaškim, jer je u zadnje tri godine bilo niz elementarnih nepogoda.

A kako se čini, vremenske se prilike svake godine dodatno pogoršavaju. Za to vrijeme, otkupna cijena od 80 lipa po kilogramu ista je već četiri godine, dok su istovremeno drastično porasli troškovi, posebno goriva, umjetnih gnojiva i zaštitnih sredstava. Tu valja dodati i neriješeno pitanje poljoprivrednog zemljišta.

– Iako nije lako i stalno treba kupovati novu opremu, odustajanja nema. Za sljedeću godinu moramo naći rješenje kako osigurati što više vode, jer će sigurno biti opet suša. To, naravno, znači ponovno nove investicije, objasnio je Makovac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.