Presadnice povrća iz kontejnera

3089

Kontejneri zapravo pretstavljaju različite posude, odnosno, lončiće prikladne za uzgoj prijesadnica.

Što se tiče njezine opravdanosti, ona je neupitna jer su ovim načinom proizvodnje koristi višestruke. Razumljivo da je ovaj način uzgoja prijesadnica specifičan tj. zahtijeva mnogo stručnog znanja, rada i materijala ali se na kraju ipak isplati.

Uostalom, to potvrđuje i činjenica da se svake godine u poljoljekarnama prodaje sve više i više materijela za pikiranje (kontejnera) kao i supstrata za njihovo punjenje. To znači, da su i individualni proizvođači koji uzgajaju povrće za vlastite potrebe uočili brojne prednosti ovog načina proizvodnje prijesadnica.

Prednosti su višestruke, a prije svega ogledaju se u manjem utrošku sjemena u odnosu na klasičan način proizvodnje prijesadnica. Ako tomu pridodamo činjenicu da se uglavnom radi o skupom hibridnom sjemenu onda lako zaključujemo da smo u samom startu bitno
profitirali. Osim toga, zdravstveno stanje i kakvoća prijesadnica je bitno poboljšana, a ovim načinom proizvodnje osiguravamo za 50-tak dana raniju berbu povrća u odnosu na “starinski” uzgoj prijesadnica u polju. Same presadnice brže napreduju jer je u lončićima (kontejnerima) manja zbijenost supstrata koga korijen lakše i hitrije prorašćuje.

Dakle, zbog snažnog rasta korijena rahli supstrat biva potpuno protkan sitnim korjenčićima što je opet važan preduvjet za ubrzani rast samih biljaka nakon sadnje na otvorenom. Budući da prijesadnice rastu u lončićima polistirenskih kontejnera i presađuju se zajedno s grudom supstrata (zemlje) oko korijena, njihov rast nije prekinut uslijed prijevoza, skladištenja i prodaje.

To znači da prijesadnice normalno rastu u kontejnerima te ih nije nužno saditi odmah nakon nabave, jer mogu stajati u lončićima i više dana do sadnje. Ako u obzir uzmemo i činjenicu da ovim načinom proizvodnje nema klasičnog čupanja biljčica iz tla znamo da onda izostaju i oštećenja korijenovog sustava. Biljka ne doživljava nikakav šok tj. potpuno izostaju stresovi koji se inače javljaju kod promjene sredine rasta.

Stoga, kontejnirane prijesadnice (posađene i zalivene) odmah nastavljaju svoj rast u polju, uslijed čega ranije plodonose i ostvaruju znatno veće urode.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.