Iceberg salata

53

Nema bolje zelene salate od one tek ubrane, iz vlastitog vrta. Zelena se salata konzumira sirova, pa je njezina svježina presudna za hranjivu vrijednost i okus. Bogata je vitaminima i mineralima, primjerice folnom kiselinom.

Salata je povrtna kultura osjetljiva na kiselost i zaslanjenost tla tako da bi tla za njezin uzgoj morala biti što bliža neutralnoj pH-reakciji. Može podnijeti dugotrajni uzgoj na istoj površini, no ipak je poželjna barem jedna pretkultura iz druge porodice. Salata se uglavnom uzgaja iz presadnica.

Presadnice uzgojene u kontejnerima imaju potpuno pravilan i jednak vegetacijski prostor što omogućuje ujednačen porast biljaka i visoku ujednačenost presadnica. Presadnice uzgojene u kontejnerima dospijevaju ranije za berbu i u pravilu daju veće prinose u odnosu na presadnice golog korijena uzgojene na gredicama. Zbog skromnijih potreba za toplinom i svjetlošću vrlo uspješno se može uzgajati u zimskom razdoblju.

Razmak sadnje ovisi o raznim čimbenicima, kao i o vrsti salate. Kultivare koji imaju nešto manju rozetu najbolje je saditi na razmaku od 20 centimetara, dok se bujnije vrste sade na razmaku od 30 centimetara između redova i 20 centimetara u samom redu. Najbolje je presaditi ju do kraja listopada, točnije prije niskih temperatura i jutarnjih mrazova.

Osnovna karakteristika ovog tipa su krupnije okrugle glavice, s listovima koji su nešto krhkije građeni od uobičajenih sorti salate. Odlično podnosi niže temperature, te se dobro slaže s ostalim povrćem u vrtu. Prije svega, ona ostaje duže svježa u odnosu na ostalo povrće i ne vene tako brzo.

Pored toga, ukus i boja su joj drugačiji. Predstavlja idealan izbor za lagano predjelo ili dodatak uz vaš omiljeni obrok. Ali, ona ima i još mnoge druge prednosti zbog kojih će vam se svidjeti. Zelena boja glavica i listova već nam govore kako ovo povrće sadrži vitamin K i željezo koji su veoma važni za krvnu sliku i kompletan kardiovaskularni sustav. Stoga je „ajsberg“ salata za srce pun pogodak. Njenom konzumacijom osigurat ćete čak 30% preporučenih dnevnih unosa ovih korisnih sastojaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.