Proizvođačke cijene povrća veće za čak 35 posto

483

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u drugom tromjesečju ove godine prosječne proizvođačke cijene žitarica bile su niže u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 13,1 posto, dok visok rast, za 32,4 posto, bilježe proizvođačke cijene povrća.

Statistika tromjesečnog indeksa cijena u poljoprivredi pokazuje da su prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile veće za 1,4 posto. Cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda bile više za 3,6 posto. Uz žitarice, niže nego u drugom tromjesečju prošle godine ove su godine bile i proizvođačke cijene cvijeća i sadnica i to za 10,1 posto te krmnog bilja za 1,4 posto.

Cijene voća u drugom su tromjesečju ove godine bile više za 4,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Kod žive stoke, porasle su cijene svinja za 11,8 posto, goveda za 9,4 posto, ovaca i koza za 4,5 posto, dok su cijene peradi smanjenje za 1 posto, konja za 4,5 posto, a pale su i cijene stočnih proizvoda i to za 2,6 posto. Proizvođačke cijene mlijeka u drugom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile niže za 3,1 posto, dok su cijene konzumnih jaja porasle za 1,4 posto.

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u drugom su tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 3,7 posto. Pritom su cijene energije i maziva bile više za 12,4 posto, a sjemena i sadnog materijala za 9,2 posto. Gnojivo se plaća 7 posto više u odnosu na prošlu godinu, a cijene veterinarskih usluga su veće za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.