Lisne uši na krumpiru

326

Više vrsta lisnih uši na krumpiru mogu nanijeti izravne i neizravne štete. Izravne štete očituju se na lišću i gomolju krumpira, a neizravne štete očituju se u prenošenju virusa i osobito su opasne u proizvodnji sjemenskoga krumpira.

Lisne uši su sitni, nježni kukci veličine 1,5-5 mm. Ovisno o vrsti, mogu biti različitih boja (zelena, crvena, crna itd.). Uvijek se na biljci nalazi kolonija lisnih uši koje sišu biljne sokove.

Lisne uši prezime kao zimsko jaje ili kao odrasla ženka na nekom od zimskih domaćina. Zimski su domaćini različito grmlje i drveće. U proljeće, ovisno o temperaturi, izlazi uš osnivačica koja daje prve kolonije beskrilnih uši. Pojavom krilatih generacija, lisne uši sele na ljetnoga domaćina (krumpir i drugo bilje). Na novom domaćinu izmjenjivat će se kolonije beskrilnih i krilatih generacija. Krilate generacije su te koje šire zarazu na susjedne biljke i druge usjeve. Napadnutim biljkama kovrča se lišće, na listovima se uočava medna rosa, biljka žuti.

Lisne su uši puno opasnije na sjemenskom krumpiru. Usjev u kojem se utvrdi više od 3% biljaka zaraženih virozama ili kad se laboratorijskom analizom u gomolju utvrdi više od 10% virusa, ne priznaje se za sjemenski. Zaraženost krumpira virozama smanjuje i kategorizaciju sjemena, što svakako umanjuje vrijednost proizvodnje.

Lisne uši na konzumnom krumpiru nije uvijek potrebno suzbijati. Kod suzbijanja krumpirove zlatice može se istim pripravkom suzbiti lisna uš. Lisne uši se u sjemenskom krumpiru moraju suzbijati. Potrebno je pratiti let i pojavu lisnih ušiju i izabrati pripravke koji djeluju što duže, kao što je Chromogor 40 EC, Zagor EC ili s nešto kraćim djelovanjem neki od piretroida: Decis 1,25 EC, Rotor 1,25EC, Karate 2,5 EC, King EC. Na osnovi imidakloprida je pripravak Confidor SL 200, tiakloprida pripravak, Calypso 480, a pripravak Mospilan 20 na osnovi je acetamiprida.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.