Uvoz uništava domaće povrtlare

913

Zajednica hrvatskih udruga povrtlara (ZHUP) u Zagrebu je održala sastanak zbog velikih problema u kojima se nalaze povrtlari na području Hrvatske.

“Ovako dalje više ne može! Povrtlari više ne mogu proizvoditi “socijalnu” hranu; naši proizvodi nisu socijalna, nego tržišna kategorija, kao što su, uostalom, energetni i sve ostalo u proizvodnom lancu! Neka neovisni stručnjaci izračunaju koliko košta proizvodnja povrtlara, od kojih se traži da proizvode po sve nižim cijenama dok sve ide gore za 30-45 posto. Povrtlari više ne mogu trpjeti akcijske cijene i diktate trgovačkih lanaca”, kaže za Glas Slavonije predsjednik ZHUP-a Miroslav Filipović.

Hrvatski proizvođači povrća nezadovoljni su oglušivanjem Ministarstva poljoprivrede i Povjerenstva za povrtlarstvo na njihove zahtjeve, a na sastanku su donijeli niz zaključaka sa kojima će izaći pred resorno ministarstvo.

Ne pokaže li ministarstvo razumijevanje očekuju prosvjedi povrtlara, ali i drugih proizvođača hrane, odnosno njihovih saveza i udruga na razini cijele Hrvatske, najavljuje Filipović.

Miroslav Filipović napominje da je osobno s ministrom Jakovinom dogovoreno da se sastaju svaki mjesec-mjesec i pol dana, no za povrtlare se nije našlo vremena još od svibnja.
– Imali smo telefonsku vezu s ministrom, no više se na taj broj nitko ne javlja. Ako Ministarstvo ne služi nama, kome onda služi?, ogorčen je Filipović, ističući da povrtlari traže zaštine cijene svojih proizvoda.

“Trgovački centri određuju nam sve – od cijene, kalibraže, kvalitete robe. Sve je u njihovim rukama, a pred nas se izađe sa “hoćeš-nećeš”. Nama se predbacuje da je povrće skupo, a zapravo nije ako se gleda proizvođačka cijena, no na nju je do krajnjeg potrošača nabijeno više od 100 posto marže. Cvjetaču sam rezao za 4 kune, a ona je u trgovačkom centru 11 kuna. Znači, čak se sedam kuna izgubilo od mene do krajnjeg potrošača, i to po komadu, a ne po kilogramu. Kupus sam rezao od 1,5-1,8 kuna, a kupac ga je plaćao gotovo 4 kune. Kelj sam vozio za 3, a kupac ga je kupovao za gotovo 7 kuna. Jutros sam istovario celer za 4,20, a na trgovačkim policama bit će 6,90-7 kuna” – izjavljuje ogorčeni Filipović.

Dodaje, povrtlari inzistiraju na kilogramu kao mjernoj jedinici, a ne da se povrće prodaje komadno. Povrtlari se žale da su prepušteni sami sebi, velikom otpisu robe, nekorektnom odnosu otkupljivača, zbog čega je velik dio ovogodišnje robe ostao neotkupljen, a istovremeno se povrće uvozi, pa povrtlari traže kontrolu robe iz uvoza i izjednačavanje prava s proizvođačima u okruženju.

– Imamo osjećaj da se štiti samo krupni kapital, a OPG-ovi su prepušteni sami sebi. Više tako ne možemo. Povjerenstvo se trebalo sastati 28. studenoga, no neće moći zbog obveza u Bruxellesu. Čekat ćemo još neko vrijeme pa, ostanemo li i tada usamljeni u svojim problemima, krenut ćemo u velike prosvjede – najavljuje taj virovitički povrtlar.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.