Povrtlarstvo Stranica 15

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Mladi luk tokom cijele godine

Mladi luk je najbolje proizvoditi iz lučice, jer u dobrim uvjetima proizvodnje mladi luk, naklijavanjem lučice prije sadnje, možemo proizvesti za mjesec dana. To je...

Simptomi nedostatka vode u povrtlarstvu

Povrtne vrste imaju intenzivan porast tijekom kratkog vremena, a glavnina korijena se razvija u površinskom sloju dubine 20 do 30 cm, gdje su rezerve...

Proizvodnja paprike

Proizvodnja paprike obavlja se pomoću presadnica. U ovisnosti od zahtijeva tržišta i mogućnosti zagrijavanja određuje se vrijeme proizvodnje. Za rano proljetnu proizvodnju u zaštićenom prostoru...

Gnojidba mahunastog povrća

Mahunasto povrće, kao grah i grašak, također su kulture osjetljive na stajsko gnojivo i ostala organska gnojiva. Primjena stajskog gnojiva preporučljiva je samo na tlima...

12 zanimljivosti o krastavcu

Krastavac je jednogodišnja većinom jednodomna biljka sa jednospolnim cvjetovima zbog čega su za oplodnju potrebni kukci. Cvijetove krastavaca najviše oprašuju pčele. Ženski cvjetovi su...

Sve o uzgoju graška

Grašak je biljka umjerene klime te su blage temperature najpovoljnije za rast i razvoj ove kulture. Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae...

Kada treba vaditi krumpir?

U pravilu, krumpir trebamo vaditi kada su gomolji završili svoj fiziološki razvoj, a što se ogleda kroz odumiranje nadzemnog dijela biljke, odnosno, cime. To znači...

Činjenice o sortama paprike

Danas se u svijetu uzgaja na stotine različitih kultivara i F1 hibrida paprike. Od krupnoplodnih kultivara najzastupljeniji su «babure» čiji su plodovi prizmatični sa...

Sve o uzgoju graha

Grah je najznačajnija povrtlarska kultura u ishrani ljudi, jer ima visok sadržaj bjelančevina, veliki broj aminokiselina i veliku hranidbenu vrijednost. Osim po morfološkim razlikama, po...

Ljetna sadnja kupusa

U pravilu, kasni kupus najveće prinose ostvaruje ako se proizvodi na duboko oranim, plodnim i strukturnim tlima. Pored toga, nužno je voditi računa i o...

Bolesti mrkve, celera i pastrnjaka

Crna trulež korijena i pepelnica najpoznatije su bolesti koje mogu zahvatiti ovo korijenasto povrće. Crna trulež korijena Simptomi se vide u klijanju (zaraženo sjeme) i nicanju...

Kako uzgojiti zeleno lisnato povrće i najbolje iskoristiti njegove dobrobiti

Proljeće donosi obilje zelenog lisnatog povrća koje je bogato korisnim tvarima neophodnima za održavanje dobrog zdravlja. Sadrži obilje vitamina i minerala, prehrambena vlakna te...

Bolest bijele noge na krumpiru

U kišnim godinama, jedan od učestalih problema na gomolju krumpira je bolest pod nazivom Rizoktonija ili Bijela noga, a njen uzročnik je gljivica Thanatephoms...

Uvijanje listova rajčice

Prilikom dolaska toplijih dana i nešto većih dnevnih temperatura često dolazi do uvijanja donjih djelova rajčice. Postavlja se, međutim, pitanje o čemu se tu radi? Prije...