Povrtlarstvo Stranica 17

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Uzgoj šparoge

Potječe iz zapadnog Mediterana, a uzgaja se od pradavnih vremena. Iz južne Europe proširila se na srednju i sjevernu Europu. U Europi su najveće površine...

Sve o uzgoju hrena

Hren je biljka koja dobro podnosi hladnoću pa je možete bez problema uzgajati ako za nju imate pogodno zemljište. Naime, kako hren ima dubok korijen,...

Mladi luk tokom cijele godine

Mladi luk je najbolje proizvoditi iz lučice, jer u dobrim uvjetima proizvodnje mladi luk, naklijavanjem lučice prije sadnje, možemo proizvesti za mjesec dana. To je...

Simptomi nedostatka vode u povrtlarstvu

Povrtne vrste imaju intenzivan porast tijekom kratkog vremena, a glavnina korijena se razvija u površinskom sloju dubine 20 do 30 cm, gdje su rezerve...

Proizvodnja paprike

Proizvodnja paprike obavlja se pomoću presadnica. U ovisnosti od zahtijeva tržišta i mogućnosti zagrijavanja određuje se vrijeme proizvodnje. Za rano proljetnu proizvodnju u zaštićenom prostoru...

Gnojidba mahunastog povrća

Mahunasto povrće, kao grah i grašak, također su kulture osjetljive na stajsko gnojivo i ostala organska gnojiva. Primjena stajskog gnojiva preporučljiva je samo na tlima...

12 zanimljivosti o krastavcu

Krastavac je jednogodišnja većinom jednodomna biljka sa jednospolnim cvjetovima zbog čega su za oplodnju potrebni kukci. Cvijetove krastavaca najviše oprašuju pčele. Ženski cvjetovi su...

Sve o uzgoju graška

Grašak je biljka umjerene klime te su blage temperature najpovoljnije za rast i razvoj ove kulture. Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae...

Kada treba vaditi krumpir?

U pravilu, krumpir trebamo vaditi kada su gomolji završili svoj fiziološki razvoj, a što se ogleda kroz odumiranje nadzemnog dijela biljke, odnosno, cime. To znači...

Činjenice o sortama paprike

Danas se u svijetu uzgaja na stotine različitih kultivara i F1 hibrida paprike. Od krupnoplodnih kultivara najzastupljeniji su «babure» čiji su plodovi prizmatični sa...

Sve o uzgoju graha

Grah je najznačajnija povrtlarska kultura u ishrani ljudi, jer ima visok sadržaj bjelančevina, veliki broj aminokiselina i veliku hranidbenu vrijednost. Osim po morfološkim razlikama, po...

Ljetna sadnja kupusa

U pravilu, kasni kupus najveće prinose ostvaruje ako se proizvodi na duboko oranim, plodnim i strukturnim tlima. Pored toga, nužno je voditi računa i o...

Bolesti mrkve, celera i pastrnjaka

Crna trulež korijena i pepelnica najpoznatije su bolesti koje mogu zahvatiti ovo korijenasto povrće. Crna trulež korijena Simptomi se vide u klijanju (zaraženo sjeme) i nicanju...

Kako uzgojiti zeleno lisnato povrće i najbolje iskoristiti njegove dobrobiti

Proljeće donosi obilje zelenog lisnatog povrća koje je bogato korisnim tvarima neophodnima za održavanje dobrog zdravlja. Sadrži obilje vitamina i minerala, prehrambena vlakna te...