Povrtlarstvo Stranica 19

Povrtlarstvo

Preporuke, savjeti i sortne liste iz povrćarstva

Bolesti mrkve, celera i pastrnjaka

Crna trulež korijena i pepelnica najpoznatije su bolesti koje mogu zahvatiti ovo korijenasto povrće. Crna trulež korijena Simptomi se vide u klijanju (zaraženo sjeme) i nicanju...

Kako uzgojiti zeleno lisnato povrće i najbolje iskoristiti njegove dobrobiti

Proljeće donosi obilje zelenog lisnatog povrća koje je bogato korisnim tvarima neophodnima za održavanje dobrog zdravlja. Sadrži obilje vitamina i minerala, prehrambena vlakna te...

Bolest bijele noge na krumpiru

U kišnim godinama, jedan od učestalih problema na gomolju krumpira je bolest pod nazivom Rizoktonija ili Bijela noga, a njen uzročnik je gljivica Thanatephoms...

Uzgoj povrća na podignutim gredicama

Podignute gredice su ograđen i podignut prostor na kojem možete zasaditi jednu ili nekoliko vrsta biljaka. Gredice su obično podignute 15 -100 cm iznad...

Mladi luk – riznica mirisa, okusa i zdravlja

Mladi luk je planetarno popularna namirnica. Pripada porodici Allium, kao i druge poznate vrste luka - crveni luk, češnjak, poriluk i vlasac. Njegov uzgoj je...

Peršin, neizostavna začinska biljka

Peršin osim bjelančevina sadržava obilje korisnih tvari, poput minerala kao što su kalcij, kalij, fosfor i željezo a da o eteričnim uljima i ne...

Plamenjača krastavca i rajčice

Plamenjača krastavca je najčešća i vrlo opasna bolest. Javlja se na krastavcima koji se uzgajaju na otvorenim, ali i u zaštićenim prostorima. Bolest se najčešće...

Navodnjavanje salate i špinata

Salatu sijemo kao ozimi međuusjev u jesen ili kao predusjev nekom glavnom usjevu. Ima kratku vegetaciju čime osigurava uvjet za više ubiranja godišnje, a može...

Plodored u povrtnjaku

Izmjenu kultura na istoj površini nazivamo plodoredom. Povrćarske kulture ne smiju se sijati, odnosno saditi nekoliko godina na istoj parceli. Pojedine vrste povrća napadaju razni...

Zaštita lubenice i dinje od štetnika i bolesti

Lubenica zauzima svojevrsno mjesto u medicinskim terapijama jer slovi za najučinkovitijeg čistača organizma. Međutim, osim što potiče rad bubrega, zbog sadržaja fosfora i kalcija...

Obojeno povrće za zdrav život

Različite boje povrtnih kultura jamstvo su prisutnosti različitih kombinacija hranjivih tvari i ostali fitotvari (fitokemikalija), odnosno fitohranjiva. Fitohranjiva su skupine biološki aktivnih tvari iz bilja...

Uzgoj zimske salate

Salata je jednogodišnja povrtna kultura iz porodice glavočika. Bogata je vitaminima i mineralima, primjerice folnom kiselinom. Konzumira se svježa, sirova (bez termičke obrade) kao prilog...

Proizvodnja krastavaca u zaštićenim prostorima

Krastavac je poslije rajčice i paprike najznačajnija povrtlarska kultura u stakleničkoj proizvodnji. U našim uvjetima uzgaja se u zimskom razdoblju, jer dosta dobro podnosi...

U Europi proizvođači sami određuju cijene voća i povrća

OSIJEK - U petak je u prostorijama Županijske komore Osijek predstavljen projekt Razvoja veletržnica voća i povrća financiranog od strane talijanskog ministarstva gospodarstva. Među ostalim...