Puževi su veliki štetnici povrtlarskih kultura
Puževi u pojedinim godinama mogu nanijeti velike štete,posebno povrću. Hrane se svim vrstama povrća,osim lukom i češnjakom.
Najveće štete su za vlažna vremena,posebice noću. Istraživanja...
Kako sijati grašak?
Grašak sijemo direktno na njegovo stalno mjesto. Za razliku od graha, grašak veoma uspješno klija i pri niskim temperaturama.
Stoga ga možemo sijati veoma rano,...
Uzgoj presadnica paprike na otvorenim gredicama
Veoma je korisno za uzgoj presadnica paprike odabrati najplodnije tlo kojim se raspolaže, koje uz to ima i posebnost da je zdravo i strukturno.
Najbolje...
Uzgoj presadnica paprike na otvorenim gredicama
Veoma je korisno za uzgoj prijesadnica paprike odabrati najplodnije tlo kojim se raspolaže, koje uz to ima i posebnost da je zdravo i strukturno.
Najbolje...
Kalemljenje paprike
Paprika se svrstava u toploljubive i visokoakumulativne kulture i na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru.
Suvremena proizvodnja paprike u zaštićenom prostoru podrazumjeva intenzivno korištenje...
Suzbijanje korova u krumpiru
Krumpir ima srednje dobru konkurentnu sposobnost prema korovima. U početku razvoja korove možemo suzbijati mehaničkim mjerama, a koje ne provodimo isključivo zbog suzbijanja korova.
Teškoće...
Agrotehnika proizvodnje rajčice
Dobro je poznato kako rajčica u svom uzgoju traži intenzivnu njegu pri čemu odmah pomislimo na gnojidbu stajskim gnojem, prihranu KAN-om i zaštitu od...
Crna rotkva – obilje vitamina
Rotkva je stara povrtlarska kultura, što potvrđuju i slike pronađene u hramovima drevnih Egipćana. Njena je ljekovitost neupitna a još su je stari Grci...
Naklijavanje krumpira prije sadnje
S naklijavanjem bi trebalo početi barem 40 dana pred sadnju i u tu svrhu treba koristiti suhe, čiste i osvijetljene prostorije.
U novije vrijeme se...
Puževi i njihovo suzbijanje u povrtlarstvu
Puževi u pojedinim godinama mogu nanijeti velike štete,posebno povrću. Hrane se svim vrstama povrća,osim lukom i češnjakom.
Najveće štete su za vlažna vremena,posebice noću. Istraživanja...
Zaštita paprike od bolesti i štetnika
Papriku u tijeku vegetacije mogu napasti brojne bolesti, od kojih ne možemo ni jednu izdvojiti kao ekonomski štetnu.
Ipak neke od bolesti valja istaći da...
Čuvanje ubranog povrća
Glavni faktori kvarenja kvalitete svježeg povrća i voća kod čuvanja su proces disanja i stvaranje plina etilena.
Nakon berbe plodovi povrća i voća - mada...
Borba protiv plamenjače u povrću
Potrebno je obaviti zaštitu povrća na otvorenom uzgoju (krumpir,rajčica, paprika, krastavci, tikvice, lubenice, kupusnjače) zbog izuzetno povoljnih uvjeta za razvoj i mogućnosti infekcije plamenjačama.
Za...
Rezidba plasteničkog krastavca
Krastavci su interesantni u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru jer brzo rastu i mogu početi roditi za 60-70 dana po sjetvi.
Proizvodnja krastavaca ovisno o...