Proizvodnja zobi

3036

Predkulture za zob mogu biti zrnate mahunarke, krumpir, uljana repica. Žitarice nisu dobra predkultura za zob niti zob za druge žitarice jer zob jako isušuje i iscrpljuje tlo.

Odmah nakon žetve predkulture vrši se plitko oranje na 10 cm i zatvori se vlaga i unište korovi. Početkom kolovoza mjeseca ore se na 20 cm i tada se mogu unijeti mineralna gnojiva i zaoravaju se korovi. Nakon toga slijedi ravnanje tla, predsjetveno oranje na 30 cm i to 15 dana prije sjetve. Sjetveni sloj mora biti usitnjen, ravan i dobre strukture.

Priprema tla za sjetvu obavlja se sjetvo-spremačem. Za jaru zob tlo ostaje u zatvorenoj brazdi do proljetne sjetve da bi se sačuvala vlaga. Gnojidba treba osigurati oko 100- 200 kg N. i po 80 kg P i K po ha, zob dobro reagira na gnojidbu. Dio gnojiva treba dati pred osnovno, duboko oranje, gnojidbom u pred sjetvenoj obradi dodati ostatak P i K, a preostali N dodati prihranama.

Ozima zob se sije u drugoj polovici devetog mjeseca. Jara zob se sije tijekom trećeg mjeseca i sije se sijačicom na razmak 8-10 cm i odmak 1-2 cm i sklop iznosi 500 biljaka/m2. Potrebno je valjanje i drljanje ako je posijano u suho tlo Davni srodnik današnje zobi, divlja zob (avena fatura) pojavljuje se kao korov i pričinjava velike štete. Zob je jako osjetljiva na hrđu zobi

Prihrana zobi je obvezatna mjera njege. Zob je mamac za let žitnog balca. Žetva se vrši kada vlaga u zrnu padne ispod 20%, najbolji prinosi se postižu na početku žetve jer zob je najviše neujednačena kultura i ne dozrijeva istovremeno. Plod ne smije biti prezreo jer se onda jako osipa. Prinosi zobi iznose u prosjeku 2t/ha. Zrno se sprema i skladišti kada vlaga padne ispod 14% vlage.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.