Tehnička zrelost i berba duhana

2100

Veoma je važno da proizvođači znaju kada je vrijeme za berbu duhana. Često se događa da se lišće obere prije ili poslije “tehničke zrelosti”.

U prvom slučaju (česta pojava kod proizvođača virginije) lišće se teže suši i uglavnom ostaje zeleno, a u drugom, dobija se gruba i neelastična sirovina.

“Tehnička zrelost” je pojava koji označava određeni stadij u razvoju lišća, a odnosi se na unutrašnje promjene koje utječu na njegov vanjski izgled. Prepoznaje se po svjetlozelenoj boji lišća (virginija-žutozelena) kada po ivicama i vrhovima počne žutiti a glavno rebro postaje bjeličasto. Tada je list krtiji, pojačava se lučenje smole, što se odražava ljepljivošću i izrazitijim mirisom. List se opušta i odvaja od stabljike.

Berba u punoj tehničkoj zrelosti, pored kvalitete, osigurava brzo sušenje a time i očuvanje prinosa. U sorti virginija, bolje je obrati jače zrel nego nepotpuno zrel list. Broj berbi može biti različit što uglavnom zavisi od tipa i sorte, a potom i niza drugih čimbenika. Duhani tipa Berley i Virginija beru se 4-5 puta, a orijentalni i dopunski više puta (5-7). U prosjeku, svaki put se sa jedne biljke ubere 3-5 listova.

Treba znati da donje lišće brže sazrijeva od gornjeg, što utječe na vremenski razmak između pojedinih berbi donjeg i gornjeg lišća. Berbu treba vršiti u ranim jutarnjim satima, jer je tada moguće lakše otkidanje listova sa stabla. Treba nastojati obrati jednako zrel list. Listove ne treba brati ako su vlažni (rosa ili kiša).

Berbom lišća u tehničkoj zrelosti, kao i berbom jednako zrelog lišća, olakšava se nizanje i sušenje. Zavisno od tipa i sorte duhana, berba lišća započinje za 50-70 dana od rasađivanja i traje 40-60 dana od početka berbe. Sazrijevanje lišća traje različito i zavisi od uvjeta uzgoja i sorte.

Prvo sazrijeva donje, zatim postupno srednje, i konačno gornje lišće. Tim redom se lišće i bere. Pri berbi lišće treba čuvati od lomljenja i ne izlagati ga suncu da se ne raspadne i naglo izgubi vodu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.