Bolesti duhana

2925

Bolesti se na duhanu javljaju već u početku proizvodnje, tj. u samom klijalištu pri proizvodnji rasada, ali nastavljaju se i poslije u tijeku vegetacije.

Tijekom vegetacije najvažnije bolesti koje mogu ozbiljno ugroziti nasade duhana su plamenjača, bakterijski palež, neke viroze i jedna parazitska biljka, volovod.

Plamenjača

Simptomi: Jedna od najčešćih i najštetnijih bolesti kod nas, koja može zaraziti duhan od samog klijališta pa sve do odraslih biljaka u polju. Simptomi kod mladih biljčica u klijalištu su svjetliji listovi, karakteristično uzdignuti, uvijenih rubova. Takvi klijanci vrlo brzo odumiru. Ovakvi simptomi na klijancima često nalikuju simptomima drugih bolesti, primjerice paleži klica ili izmrzavanju. Kod presađenih biljaka u polju na licu lista uočavaju se karakteristične klorotične pjege, različite veličine, a na naličju lista javlja se sivo-plava prevlaka, fruktifikacijski organi gljive (zoosporangiji sa zoosporama). Simptomi se prvo javljaju na donjim listovima, a zbog povoljnih prilika mogu se proširiti na cijelu biljku. Zaraza ponekad može poprimiti i sistemičan karakter, tj. cijela biljka pokazuje simptome koji dosta nalikuju nekim virusnim bolestima.

Suzbijanje: Zaštita se uglavnom provodi preventivno, i to korištenjem zdravih prijesadnica. Zbog toga pojavu bolesti treba spriječiti još u klijalištu, korištenjem fungicida. Kod nas je registrirano nekoliko fungicida: Antracol WP 70, Dithane M 45, Metaxyl MZ WP, Ridomil MZ 72 WP i dr. Istim fungicidima tretiraju se i biljke u polju ako dođe do napada. Plamenjača se kod nas javlja obično tijekom ljeta, najčešće sredinom srpnja.

Bakterijski palež

Simptomi: Bolest se naziva još bakteriozna plamenjača i divlja vatra. Javlja se iznenada i to za vlažnih godina i vrlo se brzo širi. Kao i ostale spomenute bolesti, i bakterijski palež javlja se već u klijalištima. Simptomi su klorotične pjege, razvojem tamne i trunu a biljke propadaju. Na odraslim biljkama u polju javljaju se okruglaste žutozelene pjege, a zbog jače zaraze spajaju se i nekrotiziraju.

Suzbijanje: Zaštitne mjere su preventive, kao što je korištenje dezinficirana sjemena, dezinfekcija tla za klijalište, plodored i svakako zdravi sadni materijal. Kemijske mjere se ne provode, jer kod nas nema registriranih baktericida za ovu bolest. U svijetu se koriste određeni fungicidi, pr. neki bakreni preparati i streptomicin, uz napomenu da se streptomicin koristi samo u klijalištima a u polju se ne preporučuje.

Najvažnije viroze duhana

Simptomi: Viroze su vrlo česte bolesti na duhanu i javljaju se manjim ili većim intenzitetom gotovo svake godine. Nemoguće
je ukratko opisati sve moguće viroze na duhanu, jer ih je zaista velik broj. Najčešće i najopasnije viroze su virus mozaika duhana, virus mozaika krastavca i virus brončanosti rajčice. Simptomi viroza uvijek su sistemični, što znači da cijela biljka pokazuje simptome zaraze, koji se obično uočavaju kao promjene boje (kloroze i mozaici) deformacije listova i smanjeni rast, odnosno kržljavost biljaka.

Suzbijanje: U suzbijanju viroza nema izravnih zaštitnih mjera, glavne zaštitne mjere usmjerene su na suzbijanje prijenosnika ili vektora, koji zarazu šire virusnim česticama. U posljednje vrijeme najopasniji je virus brončanosti rajčice. Virus prenosi duhanov trips (Thrips tabaci). Ostale viroze, pr. virus mozaika krastavca, prenose lisne uši kao Myzus persicae i Aphis nasturtii i dr. Dobra zaštita od virusa svakako bi bila i sadnja otpornijih kultivara.

Volovod

Riječ je o parazitskoj višoj biljci, a naziva se još vodnjača, vodenjača i zumbul. Parazitira na korijenu duhana, a na površinu zemlje izbijaju blijedožute stabljike s cvjetovima plavoljubičaste boje. Na jednom korijenu duhana može izrasti veliki broj biljaka volovoda, što iscrpljuje duhan, jer ova parazitska biljka uzima vodu i sve hranjive tvari iz biljke domaćina. Stoga napadnuti duhan znatno zaostaje u razvoju.

Zaštita se provodi preventivno. Glavna mjera je plodored. Treba izbjegavati pretkulture poput rajčice i krumpira, kao i tla na kojima je prije bio sađen duhan zaražen ovim parazitom. Naime, sjeme ove parazitske biljke ostaje vitalnim nekoliko godina u tlu, i zato je stalna opasnost. Od izravnih mjera preporučuje se korištenje herbicida, međutim, kod nas ih nema registriranih za ovu namjenu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.