Sve češće sije se “tavanuša”

889

Sve tanji kućni proračun većini nije dovoljan za kupnju sjemenske robe u poljoprivrednim apotekama, pa se odlučuju na sijanje takozvane “tavanuše”.

Dugo očekivana kiša napokon je razveselila poljoprivrednike, a najviše one koji se spremaju na sjetvu pšenice i ozimog ječma. S druge strane cijena mineralnih gnojiva potrebnih za sjetvu pšenice, kao i cijena samog sjemena, stavka je koje se seljaci pribojavaju. Sve tanji kućni proračun većini nije dovoljan za kupnju sjemenske robe u poljoprivrednim apotekama, pa se odlučuju na sijanje takozvane “tavanuše” pišu u Bjelovarcu.

Prijašnjih godina oni koji su sijali pšenicu, ili ječam s tavana nisu mogli ostvariti pravo poticaja na tu kulturu, no dobra je vijest da je zakon, iako to malo ljudi zna, promijenjen još lani. Dozvoljeno, za vlastite potrebe Prema riječima Ive Majhen-Vlašiček iz savjetodavne službe, tavanušu mogu sijati svi poljoprivrednici, ali samo i isključivo za vlastite potrebe.

– Velika gospodarstva sjeme iz tavana mogu sijati na površinama velikim koliko to oni žele, ali je važno da to merkantilno sjeme ne prodaju dalje kao sjemensku robu, već da ga koriste za svoje potrebe. Pod mala gospodarstva podrazumijevaju se oni do tri hektara, koji također tavanušu siju za svoje potrebe, što znači da je mogu primjerice kasnije mijenjati u nekom mlinu za brašno ili za stočnu hranu- kaže Majhen –Vlašiček.

Međutim, sijanje pšenice s tavana je dosta rizično. Lako se mogu javiti bolesti, stoga se preporuča sjeme pšenice, ili ječma prije sjetve tretirati fungicidima koji onemogućuju zarazu. U slučaju da se kasnije bolest, smrdljiva snijet javi, vlasnik o svom trošku mora zaraženu pšenicu zakopati i obaviti dezinficiranje kombajna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.