Unatoč suši proizvodnja žitarica nešto manja od prosjeka

680

Suša, koja je uvelike utjecala na poljoprivrednu proizvodnju u Sjedinjenim Državama, što je utjecalo na rekordne cijene žitarica, imala je manji utjecaj u zemljama EU, gdje se očekuje pad proizvodnje žitarica za samo 2,2%, prema podacima Europske Komisije.

Prema prognozi Europske komisije u 2012/2013 očekuje se proizvodnja žitarica u iznosu od oko 278,6 milijuna tona (MT), u odnosu na 284,7 Mt koliko je iznosio prosjek zadnjih 5 godina.

Očekuje se pad proizvodnje kukuruza od 11 posto u odnosu na prethodnu sezonu, i pšenice za 1 posto. Ako usporedimo prosjek u posljednjih pet godina, europska proizvodnja pšenice ove godine je na razini prošlih i iznosi 127,3 Mt, a proizvodnja kukuruza čak će se povećati za 2 posto na 60,2 Mt, kažu u Bruxellesu.

Europa je, dakle, u poziciji izvoznika, s viškom od 10 milijuna tona, za razliku od sezone 2007-08.g. kada je EU zaključila godinu sa manjkom od napustio s manjkom od 8 Mt.

Globalno, kukuruza cijene su ostale na rekordnim razinama u kolovozu, zbog pada proizvodnje u SAD-u, dok su cijene pšenice slijedili odijelo. Europska komisija očekuje da će cijene ostati na visokim razinama, s visokim volatilnost.

Visoke cijene kukuruza i soje mogle bi destabilizirati neke sektore europske poljoprivrede napominje Europski povjerenik za poljoprivredu, Dacijan Ciolos.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.