Oxfam: Kukuruz do 2030. poskupljuje čak 140%

655

Oxfam, nevladina udruga procjenjuje da bi cijena kukuruza 2030. mogle udvostručiti zbog sve učestalijih suša, poput ovogodišnje suše u SAD-u, najveće u posljednjih pola stoljeća…

PARIZ – Cijene osnovnih živežnih namirnica mogle bi se u idućih 20 godina udvostručiti, a glavni krivac su klimatske promjene koje uzrokuju ekstremne vremenske nepogode poput suša, poplava ili uragana, upozorava u srijedu humanitarna organizacija Oxfam.

U upravo izašlom izvješću Oxfam ocijenjuje da su klimatske promjene “podcijenjene” te upozorava da su ekstremni vremenski uvjeti sve češće pojave, što je pogubno za poljoprivredu koja trpi velike gubitke u urodu kultura. Ta nevladina udruga procjenjuje da bi cijena kukuruza 2030. mogla biti veća za čak 140 posto zbog sve učestalijih suša, poput ovogodišnje suše u SAD-u, najveće u posljednjih pola stoljeća.

U Africi bi, dodaje Oxfam, uslijed suša i poplava cijene žitarica mogle skočiti za 120 posto. Također se ističe da će ta povećanja cijena najviše pogoditi siromašne, pa tako i sada, pojašnjava Oxfam, jedno francusko domaćinstvo na hranu troši 15 posto kućnog budžeta dok neko domaćinstvo iz siromašnijih zemalja na hranu troši između 50 i 75 posto kućnog proračuna prenosi SEEbiz.eu.

Oxfamovo izvješće “Ekstremno vrijeme, ekstremne cijene” oslanja se na rad Instituta za razvoj Sveučilišta u Sussexu u Velikoj Britaniji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.