Ratari na koljenima

645

Ulazni troškovi su sve veći, a cijena žitarica i uljarica je već godinama ista. Crni oblaci nadvili su se nad seljake.

Unatoč sušnom razdoblju završena je sjetva soje i suncokreta. U razdoblju od početka godine palo je čak 40% manje kiše od prosjeka što će uvelike utjecati na nicanje soje i suncokreta.

Kao i kod svih poljoprivrednih kultura i prinosi uljarica uvelike ovise o vremenskim uvjetima. Hoće li seljaci ove godine bar pokriti svoje troškove ovisit će i o cijeni energenata i repromaterijala koji su u prosjeku skuplji za oko 20% u odnosu na prošlu godinu.

Cijena žitarica i uljarica prošlih godina uglavnom se formirala na razini zemalja u okruženju. Nažalost, tu prestaje svaka sličnost u uspoređivanju. Cijene repromaterijala u zemalja naših susjeda bitno se razlikuju. Kod nas za umjetno gnojivo NPK 15-15-15 treba izdvojiti oko 430,00 kn/100 kg ovisno o dobavljaču. Isto gnojivo naši susjedi Mađari će platiti oko 135 000 forinti što je oko 350 kn/100kg., dok će se u Srbiji za isto gnojivo platiti oko 390,00 €/t što je samo 290,00 kn/100kg. Mađarski seljak prima iznos poljoprivrednih subvencija (poticaja) od oko 1600 kuna po hektaru dok mu je repromaterijal u prosjeku jeftiniji za oko 20%. Kada dođe žetva, otkupljivač će mu platiti istu cijenu za proizvod kao hrvatskom poljoprivredniku.

Usporedba cijena dokaz je da hrvatski seljak jedva preživljava i da se u našoj poljoprivredi nešto temeljito mora promjeniti. Da li će to biti manji ulazni troškovi odnosno manje cijene repromaterijala, zakupa zemlje, energenata ili će se cijene žitarica i uljarica morati povećati ovisit će ponajprije o agrarnoj politici ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.