Poljoprivrednici u velikim problemima uoči sjetve

652

Jesenska sjetva poljoprivrednih kultura u Osječko-baranjskoj županiji ove je godine posebno neizvjesna, jer ovisi o klimatskim uvjetima, ali i mnogobrojnim problemima s kojima se susreću poljoprivredni proizvođači, ističu u HGK Županijskoj komori Osijek.

Po riječima Ernesta Nađa, voditelja Odjela poljoprivrede i gospodarstva, poljoprivrednici su u velikoj nedoumici što uopće sijati s obzirom da su prvo iznimno niske temperature, a potom dugotrajna suša narušile sva očekivanja uroda, a prisutna je bojazan da će suša i sljedeće godine biti veliki problem prenosi portal Liderpress.hr.

Trenutno se završava ‘skidanje’ jesenskih usjeva, među kojima je stanje kukuruza katastrofalno, jer je urod prepolovljen. Njegova cijena na svjetskom tržištu je 1,9 kuna po kilogramu i vrtoglavno raste, kaže Nađ te dodaje kako nestašica kukuruza dvostruko pogađa poljoprivredne proizvođače, jer ga neće biti ni za stočnu hranu. U ovom trenutku većina poljoprivrednika govori kako će sijati više pšenice, pa se može očekivati da će u Osječko-baranjskoj županiji biti posijano pšenice i na više od 55.000 hektara, koliko je posijano prošle godine.

Ovogodišnja cijena pšenica na svjetskom tržištu je također iznimno visoka i kreće se od 1,8 do 1,9 kuna po kilogramu.

Zabrinjava i podatak što će se mali broj poljoprivrednika odlučiti za sijanje uljane repice koja je također pretrpjela, kao i šećerna repa i druge kulture, ogromne štete zbog ekstremnih vremenskih uvjeta. Za sada je zaista teško predvidjeti koliko će i čega biti posijano na poljima Osječko-baranjske županije, jer su seljaci u iznimno teškoj situaciji, ističe Nađ.

Dodao je kako poticaji još nisu u cijelosti isplaćeni, a država nema novca ni za isplatu štete od suše koja je u Osječko-baranjskoj županiji procijenjena na oko 500 milijuna kuna. Optimalni rokovi za jesensku sjetvu su od 10. listopada do 1. studenog, pa se vrijeme do tada može nazvati uistinu vrijeme neizvjesnosti, kazao je Nađ.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.