Problemi zbog ograničenja uvoza šećerne repe iz Vojvodine

621

Hrvatske šećerane ukupno su na području Vojvodine ugovorile šećernu repu na 8.000 ha, a zbog zabrane izvoza šećerne repe, soje i suncokreta iz Srbije hrvatske šećerane morat će platiti carinu na vlastitu šećernu repu.

OSIJEK – Prošlotjedno uvođenje zabrane izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije – šećerne repe, soje i suncokreta – najviše bi moglo pogoditi hrvatsku šećeransku industriju, koja inače već godinama ugovara proizvodnju s tamošnjim poljoprivrednicima prenosi Glas Slavonije.

Od predstavnika šećerana nitko nije želio iznijeti službeno svoj stav o tom problemu, a potpisani ugovori s tamošnjim proizvođačima sada će doći u pitanje, jer uz značajno manji urod repe ove godine, to bi šećeranama mogao biti udarac u financijskom smislu. Jedino bi na proizvedenu repu u Vojvodini mogla računati Tvornica šećera Osijek, čiji vlasnik Žito ima i vlastitu proizvodnju, ali na njezin izvoz iz Srbije morat će platiti carinu.

Ove je godine osječka šećerana ugovorila i uglavnom financirala proizvodnju šećerne repe u Vojvodini na približno 3.000 hektara, a sve hrvatske šećerane ukupno su na tom području ugovorile šećernu repu na 8.000 ha, što je 12 posto površina zasijanih šećernom repom u Vojvodini. Prema nekim podacima, potrebe svih šećerana u Vojvodini za repom mogu se podmiriti s 50.000 hektara. Budući da je ove godine u Srbiji ukupno zasijano 61.000 ha pod šećernom repom, hrvatske su šećerane očekivale da će biti dovoljno repe i za srbijanske šećerane i za izvoz u Hrvatsku (8.000 ha šećerne repe) unatoč tome što su prinosi šećerne repe manji i za 40 posto.

O navedenom problemu koji je zadesio domaći šećeranski sektor ministarstvo poljoprivrede se još nije izjasnilo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.