Značaj fosfora u gnojidbi šećerne repe

1044

Šećerna repa zahtijeva fosfor većim dijelom u početku vegetacije i zato jer fosfor ima vrlo značajnu ulogu u izgradnji korijenovog sustava.

Pri njegovom nedostatku lišće je evidentno tamnije, plavičaste listove, ali i manje lisne površine. Biljka treba do 75 kg P2O5/ha pri normalnoj gnojidbi. Redovna gnojidba izvodi se pri 15 mg P2O5/ 100 g tla. Kod opskrbljenosti od 20-25 mg P2O5/ 100 g tla potrebna je reducirana gojidba, ali se ne smije izostaviti. Ishrana šećerne repe fosforom na većini tala može biti zadovoljena količinom od 100–140 kg/ha P2O5.

Kod nedovoljne opskrbljenosti tla fosforom (manje od 15 mg P2O5/100 g tla), potrebno je dodati veće količine, bez bojazni od nepovoljnog djelovanja na kvalitet korijena repe. U pravilu, fosforna gnojiva dodaju se u jesen zajedno sa kalijem i zaoravaju. Na siromašnim tlima, osobito u toplim krajevima treba dodati oko 50 kg P2O5/ha u startnoj gnojidbi.

Fosforu se u gnojidbi šećerne repe poklanja znatno manja pozornost, jer je njegov utjecaj na tehnološku kvalitetu šećerne repe znatno manji, ali ne i manji u pogledu ukupnog prinosa šećera . Osim što izgrađuje stanice od kojih se sastoji biljno tkivo, fosfor utječe na odvijanje svih životnih funkcija u biljci. Pošto ima vrlo veliku ulogu u izgradnji korijena, fosfor je posebno bitan u početku vegetacije.

Nedostatak fosfora uzrokuje sporiji i slabiji razvoj biljke (manji prinos), te sporije i slabije nakupljanje šećera (manji sadržaj šećera).

Za normalan razvoj biljke trebaju 75 kg/ha fosfora. U praksi a na osnovu analiza, te se količine kreću od 80 – 130 kg. Za primjenu fosfora bitno je da se većina da u tlo u jesen a manji dio u proljeće predsjetveno. Višak fosfora ne uzrokuje štete na repi.

Nedostatak se očituje u usporenom rastu listova. Biljke zaostaju u porastu. Kod starijih biljaka listovi dobivaju crvenkastu do ljubičastu boju, a kod korijena se formira veliki broj sekundarnih (mali bočni) korjenova. Ovi se simptomi javljaju najčešće na kiselim ili alkalnim tlima kada fosfor postaje slabo pristupačan biljkama.

Pretjerana kalcifikacija također može dovesti do slabijeg usvajanja fosfora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.