Upoznajte Tvornicu ulja Čepin

977

Jeste li znali da riječ suncokret potječe iz grčkih riječi helios (sunce) i athos (cvijet)? Iz tog značenja proizlazi popularni izraz kako se suncokret okreće prema suncu. Domovinom suncokreta smatra se Meksiko, a u Europu su ga donijeli europski istraživači u 16.st. Upravo ova biljka zaslužna je za proizvodnju poznatog branda – TENA suncokretovog ulja.

TENA suncokretovo ulje proizvodi se u Tvornici ulja Čepin,a nastala je još davne 1942. godine kada je započela s preradom suncokreta i proizvodnjom sirovog ulja mehaničkim prešanjem. Tvornica ulja Čepin je od 2013. godine članica Žito grupe. U proizvodnji se koristi isključivo najkvalitetnija, non GMO domaća sirovina koja se nalazi u krugu od 100km od proizvodnje. 2016. godine je izgrađeno novo kotlovsko postrojenje koje pomaže u procesu proizvodnje suncokretovog ulja povećanjem učinkovitosti i pouzdanosti korištenja toplinske energije. Danas je Tvornica ulja Čepin najveći hrvatski prerađivač zrna uljarica s kapacitetom od 150 000 t godišnje i visokim stupnjem automatizacije.

Suncokretovo ulje TENA proizvodi se od pomno odabranih non GMO sirovina najviše kvalitete. Svojim blagim okusom i mirisom obogaćuje gotova jela, a da pri tome ne narušava njihovu izvornost. Pored namijene za široku upotrebu, suncokretovo ulje „Tena” koristi se i u prehrambenoj industriji. Suncokretovo ulje „Tena” ponosni je nositelj znaka Hrvatska kvaliteta, a kvalitetu potvrđuju i priznanja Superior Taste Awarda 2016. godine s jednom zlatnom zvjezdicom, te 2017. i 2018. godine s dvije zlatne zvjezdice za proizvod izvanrednog okusa. Osim spomenutih, Suncokretovo ulje TENA je 2017. i 2018. godine dobilo Zlatnu medalju kakvoće na Novosadskom velesajmu. O visokoj razini sigurnosti i kvaliteti proizvodnje govore i dobiveni IFS Food certifikat, Kosher certifikat, ISO 14001 i ISO 150001 certifikati te GMP+ (Food Safety Assurance) certifikat.

Tvornica ulja Čepin uz TENA ulje nudi i nusprodukte proizvodnje kao što su ljuske sjemenki suncokreta te tehnička masna kiselina. Ljuske sjemenki suncokreta upotrebljavaju se kao energent, odnosno biomasa za proizvodnju električne energije. Tehnička masna kiselina je proizvod dobiven fizikalnom rafinacijom ulja suncokreta, a njena primjena je u kemijskoj industriji, industriji detergenata, sapuna i kozmetičkih proizvoda.

Za sve upite vezane uz Tvornicu ulja Čepin, možete se javiti na: uljara@zito.hr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.