“Šećerni rat” ponovno eskalirao

615

Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan, početkom je listopada poslao otvoreno pismo Privrednoj komori i Ministarstvu poljoprivrede Srbije s pozivom neka prekinu tzv. šećerni rat, inače će raskinuti partnerstvo, što se sada i dogodilo.

“Neugodno smo iznenađeni sadržajem i tonom pisma koji je upućen Privrednoj komori Srbije, posebno postavljanjem bilo kakvih uvjeta rukovodstvu Privrednoj komori Srbije i nadležnom ministarstvu  drugim tijelima Republike Srbije u pogledu dogovorenog sudjelovanja na sajmu Viroexpo pa otkazujemo sudjelovanje na manifestaciji niti će Republika Srbija biti zemlja partner”,  napisao je u dopisu virovitičko-podravskom županu Tomislavu Tolušiću predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

Podsjetimo, sladorana Županja, Tvornica šećera u Osijeku i Viro su s kooperantima u Vojvodini ugovorili proizvodnju šećerne repe na više od 10.000 hektara. No, vlada Republike Srbije uvela je zabranu izvoza šećerne repe, koja se odnosila i na ugovorenu proizvodnju za potrebe hrvatskih šećerana. Tom odlukom direktno su oštećene  hrvatske tvornice šećera sa  otprilike 15 milijuna eura

“U okviru bilateralnih konzultacija između dviju republika, koje su održane 21.rujna 2012. godine u Beogradu, hrvatskoj strani je predočeno da je Vlada Republike Srbije usvojila Uredbu o privremenom kvantitativnom ograničenju izvoza soje, suncokreta i šećerne repe uslijed ekstremno visokih temperatura i suše, odnosno drastičnog smanjenja prinosa i ukupne poljoprivredne proizvodnje, koje je ove godine zadesilo Srbiju i čitavu regiju. Ujedno je hrvatskoj strani predloženo rješenje ove situacije. O ovoj mjeri prethodno su održane bilateralne konzultacije predstavnika Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije s nadležnim institucijama Europske komisije u Briselu i izvršena je notifikacija ove mjere u skladu s Prijelaznim trgovinskom sporazumom. Istovremeno, izvršena je notifikacija ove mjere u CEFTI”, piše u dopisu Miloš Bugarin.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.