Više od 50 posto natječaja za zemljište je poništeno

576

Agencija za poljoprivredno zemljište koja treba preuzeti najveći dio posla raspolaganja poljoprivrednim zemljištem osnovana je prije nekoliko godina no profunkcionirala je tek prije nekoliko mjeseci od kada je na njezino čelo imenovana dr.sc. Smiljana Goreta Ban.

 

Zbog čega Agencija nije do sada u pravom smislu profunkcionirala i koji su zadaci pred vama?

– Teško mi je govoriti u tuđe ime i reći zašto Agencija nije ranije počela svoje poslove i djelatnosti koje su joj dane Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i Uredbom o osnivanju Agencije. Mogu samo reći da će ubuduće Agencija raditi na svim poslovima koji su predviđeni Zakonom. Svakodnevno svi intenzivno radimo na poslovima oko poljoprivrednog zemljišta – od završavanja prijašnjih natječaja za zakup i prodaju, pripremamo nove natječaje za zakup, rješavamo žalbe na ranije natječaje i slično.

Raspolaganje poljoprivrednim zemljištem do sada je išlo presporo, hoće li se ubrzati?

Analize su pokazale da su jedinice lokalne samouprave u provedbi natječaja kršile Zakon na razne načine, od nestručnih do nezakonitih postupaka. Najčešći razlog poništenja natječaja bio je zbog toga što pri ocjenjivanju prioriteta ponuđača nisu poštovani kriteriji redoslijeda prava prvenstva. Da bi se izbjegle takve i slične situacije, te da bi se ubrzalo davanje zemljišta u zakup poslove raspolaganja preuzima Agencija za poljoprivredno zemljište. Treba reći da postoje i jedinice lokalne samouprave koje su natječaje provodile sukladno zakonu i kod kojih nije bilo prigovora i poništavanja. Kod tih jedinca lokalne samouprave većina poljoprivrednog zemljišta već je stavljena u funkciju. Prema našim podacima, za nešto manje od 50 posto natječaja dane su suglasnosti u cijelosti, dok je ostatak poništen zbog nestručne primjene natječaja ili nezakonitih radnji. Na žalost, izgubljeno je previše vremena.

U javnosti se Agencija za poljoprivredno zemljište često predstavlja u negativnom kontekstu.

– Ne vidim razloga za strah, Agencija će provoditi zakon bez pogodovanja bilo komu, a zemljište će moći dobiti oni koji ispunjavaju uvjete natječaja. Cilj nam je staviti što više zemljišta u funkciju te omogućiti svima koji žele raditi i proizvoditi hranu da dobiju zemljište. U javnosti je mnogo netočnih informacija vezanih uz poljoprivredno zemljište koje najčešće dolaze od onih kojima ne odgovara uvođenje transparentnog sustava u gospodarenje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države.

Koliko će biti transparentan rad Agencije?

– Agencija je ustanova koja se financira iz državnog proračuna, naš rad nadzire Vlada RH kroz Upravno vijeće kojemu je na čelu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Za svaku potrošenu lipu moramo položiti račun. Svi natječaji koje objavljujemo za zakup poljoprivrednog zemljišta ili ribnjake objavljuju se u Narodnim novinama, na našim mrežnim stranicama, ali i na stranicama Ministarstva poljoprivrede. Svi naši poslovi su transparentni i za njih odgovaramo.

Koje su zapravo sve zadaće Agencije?

– Agencija ima širok opseg poslova i djelatnosti, nećemo samo raspolagati zemljištem, naš posao je i brinuti o održavanju plodnosti tog zemljišta. Pravne i fizičke osobe koje dobiju zemljište u zakup moraju ga održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju i obrađivati ga sukladno agrotehničkim mjerama ne umanjujući njegovu vrijednost, u suprotnom mogu biti kažnjeni. Radi zaštite poljoprivrednog zemljišta od oštećenja Agencija će pratiti stanje poljoprivrednog zemljišta. Jednom oštećeno ili uništeno poljoprivredno zemljište bilo kemijskim ili fizikalnim sredstvima treba godine i godine da se vrati u funkciju. To nije nimalo lak i jednostavan posao. Agencija će također, prvi put, uspostaviti informacijski sustav u kojem će biti povezano nekoliko različitih baza podataka vezanih uz poljoprivredno zemljište tako da ćemo u svakom trenutku moći vidjeti i znati tko obrađuje određenu česticu, na koliko je godina dana u zakup, kada istječe zakup, i slično. To je veliki posao, koji treba biti obavljen jer bez sređenih podataka o poljoprivrednom zemljištu teško je njime gospodariti.

Koliko je zaposlenih u Agenciji?

– Agencija kontinuirano objavljuje natječaje za zapošljavanje novih ljudi, također smo preuzeli dio zaposlenika Uprave za zemljište Ministarstva poljoprivrede koji su na poslovima oko poljoprivrednog zemljišta radili niz godina, kao i zaposlenike iz nekih drugih javnih službi. Novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu bit će definirani svi poslovi koje će obavljati Agencija te će se u skladu s tim pripremiti i novi ustroj, za sada mogu reći da će djelatnici i poslovi osječkog Zavoda za tlo prijeći u nadležnost Agencije kako bi svi poslovi oko poljoprivrednog zemljišta bili povezani.

Ima li u EU svaka članica agenciju za poljoprivredno zemljište?

U većini europskih zemalja postoji institucije koje se brinu o poljoprivrednom zemljištu. Istočnoeuropske zemlje sve imaju agencije, a ima i Njemačka. Njemačka agencija se financira iz prihoda koje ostvari, a višak novca vraćaju u državni proračun. Naši susjedi Slovenci također imaju agenciju koja je zadužena za poljoprivredno zemljište i šume, financiraju se državnog proračuna, ali i svojih prihoda.

Zdenka RUPČIĆ / Glas Slavonije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.