Mjere za otklanjanje problema u proizvodnji mlijeka

1104

Od 26.2.2013. do 06.3.2013. godine s farmi na kojima je utvrđena razina aflatoksina u mlijeku iznad dopuštenih granica, mljekare s kojima proizvođač ima ugovor o otkupu preuzet će mlijeko radi otpreme istog u postrojenja za proizvodnju bioplina na daljnje zbrinjavanje.

kravice

Trošak prijevoza kojeg mljekare obavljaju u ime i za račun Ministarstva snosi industrija mlijeka. Ministarstvo poljoprivrede će djelomično obeštetiti proizvođače mlijeka (farmere), piše u letku ministarstva poljoprivrede.

Na istim farmama će djelatnici veterinarske inspekcije, Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) i ovlaštenih veterinarskih organizacija od 26.2.2013. uzimati uzorke stočne hrane (kukuruz i krmne smjese) radi utvrđivanja koncentracije. Uzimanje uzoraka i analize stočne hrane plaća Ministarstvo poljoprivrede.

Na ovim farmama, također od 26.2.2013. osigurat će se zamjenska zdravstveno ispravna stočna hrana (krmna smjesa) i ovom hranom farmeri su dužni hraniti muzne životinje u idućih 7 dana i za to vrijeme obavezno moraju obustaviti hranidbu muznih životinja s kukuruzom i krmnim smjesama s kojima su do tada hranili.

Hranidbu ostalih životinja (koje nisu muzne krave) farmeri mogu nastaviti sa svojom stočnom hranom. Zamjensku stočnu hranu plaća Ministarstvo poljoprivrede.

Nakon 7 dana hranjenja životinja dostavljenom krmnom smjesom ponovno će se izvršiti uzorkovanje mlijeka od strane nadležnih tijela radi utvrđivanja razine aflatoksina M1 u mlijeku.

Po izvršenoj analizi uzoraka stočne hrane koja je zatečena na farmama (vlastita stočna hrana) i ovisno o utvrđenim koncentracijama aflatoskina u hrani proizvođači će biti upućeni na daljnje postupanje od strane Hrvatske poljoprivredne agencije i Poljoprivredne savjetodavne službe.

Ukoliko razina aflatoksina u stočnoj hrani bude u manjoj mjeri iznad dopuštenih koncentracija, farmeri će za nastavak hranjenja muznih životinja trebati dodati mikofiksatore u svoju stočnu hranu. Nabavku mikofiksatora osigurat će mljekare koje će plaćanje istih regulirati izravno s kooperantima.

Ukoliko razina aflatoksina bude u bitno povećanoj koncentraciji, Ministarstvo poljoprivrede će osigurati proizvođačim mlijeka kukuruz iz strateških robnih zaliha. S otkupom mlijeka mljekare će nastaviti čim nalazi na aflatoksin M1 u mlijeku budu ispod minimalno dozvoljene koncentracije.

Letak ministarstva poljoprivrede:

letak

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.