Moguća pojava leme ili žitnog balca na usjevima pšenice, zobi i ječma

2317

Na usjevima pšenice, zobi i ječma u nekim djelovima Hrvatske primijećene su prve pojave najmlađih stadija ličinki leme ili žitnog balca.

jari jecam

Jedan odrasli kukac leme može dnevno konzumirati 64 mm² line površine!

Na usjevima ozimih žitarica u narednom razdoblju očekuje se masovnija pojava ličinki žitnog balca ili leme po četvornom metru, što prema iskustvima iz ranijih sezona redovito može prouzročiti veće štete i iziskuje primjenu insekticida (ponekad na istim površinama i 2x). Stoga se u narednom razdoblju preporučuje redovito kontrolirati zdravstveno stanje usjeva i i tek nakon pojave kritičnih populacija ličinki ovog štetnika poduzeti usmjerene mjere zaštite!

Za moguće suzbijanje ličinki leme u usjevima jare zobi mogu se koristiti dopušteni insekticidi iz skupine sintetskih piretroida (npr. Karate Zeon) ili od protekle 2014. sezone djelatna tvar tiakloprid (Biscaya), odnosno njezinu kombinaciju sa deltametrinom (Proteus OD).

Moguće vlažno razdoblje u narednim će danima pogodovati razvoju gljivičnih bolesti u usjevima ozimih žitarica.

Protekle je 2014. godine u većini slabije zaštićenih usjeva  bila dominantna žuta hrđa (Puccinia)!

Moguće je zajedno sa suzbijanjem žitnog balca ili leme (Oulema) primijeniti i neki od dopuštenih fungicida za preventivnu zaštitu usjeva zobi od biljnih bolesti, npr. dopuštenje u usjevima zobi u našoj zemlji imaju primjerice Amistar Extra ili Folicur 250 EW ili Prosaro EC u propisanim količinama.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.