Oprez: Dolaze genetski modificirani komarci!

2000

Genetski modificirani komarci sve više se puštaju u okoliš. Savez za kontrolu komaraca uz pomoć privatne tvrtke Oxitec Insect Technology nedavno je pokrenuo puštanje GMO komaraca na Floridi.

Prvo puštanje GMO komaraca dogodilo se na Kajmanskim otocima 2009. godine, a drugo – u Maleziji 2010. godine. Stanovnici Floride su tako, poput stanovnika Kajmanskih otoka i Malezije, bili bez njihovog pristanka izloženi ovim genetski stvorenim insektima.

Evo što piše Natural Society:
“Genetski modificirani komarci sadrže poseban gen koji je za komarce smrtonosan ako ne dobiju antibiotik tetraciklin. Potomstvo GMO komaraca će također naslijediti ovaj smrtonosni gen, zbog kojeg će uginuti prije nego li dostignu zrelost i počnu se razmnožavati. Ideja se sastoji od toga da se obični komarci križaju s GMO komarcima i tako se stvori sve više komaraca sa smrtonosnim genom, što će dovesti do smanjenja njihove populacije. Naravno, rizik koji predstavljaju GMO komarci uopće nije poznat. Puštanje GMO komaraca u okoliš moglo bi imati poguban utjecaj na lokalne i globalne ekosustave.”

Dok GMO industrija nepokolebljivo tvrdi da su genetski modificirane biljke i životinje bezopasne i donose brojne pogodnosti čovječanstvu, stvarnost nam pokazuje nešto sasvim suprotno.

Nažalost, većina ljudi niti ne zna što se događa na području genetskog inženjeringa. Monsanto i druge GMO tvrtke stvaraju ne samo genetski modificirane biljke, nego i životinje. Na primjer, stvorene su ovce koje su 85% ovce, a 15% ljudi, da bi mogle služiti kao donori organa za ljude. Stvoreni su i koze koje daju mlijeko s proteinom iz paučine – za proizvodnju kože otporne na metke.

Krave su genetski modificirane da bi proizvodile mlijeko koje po svom sastavu više sliči na ljudsko. I lista se nastavlja… I dok GMO tvrtke tvrde da svojim eksperimentima pokušavaju pomoći čovječanstvu, u stvarnosti se igraju s vatrom i pokušavaju na umjetan način promijeniti osjetljiv i precizno izbalansiran ekosustav.

A kada se to radi, neočekivane posljedice su zajamčene, jer ne postoji dovoljno saznanja o tome što će ovi eksperimenti donijeti. Što će se dogoditi s lokalnim i globalnim ekosustavom ako se populacija komaraca drastično smanji ili sasvim nestane? Mnogi od nas mrze komarce zato što nas bodu i prenose opasne bolesti, ali oni su također dio ekosustava i hrana za druge životne oblike. Ideja uništenja komaraca samo zato što nam se ne sviđaju je apsurdna – ako pogledate na njihovu ulogu u cijelom hranidbenom lancu.

Posljedice GMO-a na zdravlje

Već je potvrđeno da GMO hrana utječe na plodnost i uzrokuje bolest poznatu kao endometrioza. Glifosat koji sadrži genetski modificirana soja, negativno utječe na rad našeg endokrinog sustava i reproduktivnih organa. To može uzrokovati neplodnost, pobačaj, bol u području leđa i zdjelice, kronični umor, želučane probleme i cijeli niz drugih simptoma. Monsanto tvrdi da genetski modificirane namirnice nisu različite od prirodnih, ali istraživanja potvrđuju nešto sasvim suprotno.

Evo samo nekoliko neugodnih činjenica povezanih s GMO hranom:

– protein koji sadrži GMO grašak uništava pluća
– GMO krumpir povećava rizik od raka
– DNK iz GMO hrane može se vezati na bakterije u našem probavnom traktu
– životinje koje su jele GMO soju imale su 5 puta veću stopu smrtnosti
– miševi koji su jeli GMO soju imali su oštećene spermije i nisu se mogli razmnožavati
– embriji miševa koji su jeli GMO soju imali su poremećenu funkciju DNK
– GMO kukuruz uzrokuje cijeli niz autoimunih poremećaja, uključujući artritis, osteoporozu i upalne bolesti crijeva
– američki farmeri su zabrinuti jer se krave i svinje koje su se hranile GMO kukuruzom više ne mogu razmnožavati
– u Indiji raste zabrinutost jer su bivoli koji su se hranili GMO hranom sada bolesni, neplodni i umiru prije vremena

Nedavno se u GMO usjevima pojavila i nova vrsta ubojite mikrogljivice koja uzrokuje Sindrom iznenadne smrti.

Preko hrane gljivice prelaze u organizam životinja i uzrokuje bolesti i prijevremenu smrt.

“Riječ “bezopasan” odnosi se na nešto što ne predstavlja rizik ili je razina rizika prihvatljiva. Problem s genetski modificiranim organizmima jest taj da ne postoji procjena koliko su oni zapravo bezopasni. Korporacije koje promoviraju bezopasnost GMO hrane tvrde da su napravile vlastita istraživanja koja to potvrđuju. Međutim, nitko nema pristup ovim istraživanjima jer su ona obavljena unutar tvrtki i njihovo su vlasništvo. Ne postoje neovisna istraživanja o utjecaju GMO na zdravlje i okoliš. I ne samo to – tvrtke poput Monsanta, BASF-a i Pioneera zabranjuju takva istraživanja! Zbog toga preporučujemo da izbjegavate GMO organizme, jer su njihove posljedice na zdravlje nepoznate.” – Dr. Philip Bereano.

Što će se točno dogoditi ako životinje zamijene njihove genetski modificirane verzije? Istina je da to još ne znamo! Ali na osnovu činjenica koje su se već dogodile, može se pretpostaviti da će rezultat biti manje nego pogodan za naše preživljavanje. Glupo je izlagati opasnosti život na našoj planeti zbog profita – a upravo to je ono što GMO tvrtke trenutno rade.

Izvor: Alternativa-za-vas.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.