Savjeti Stranica 5

Savjeti

Savjeti za poljoprivrednike i sve one koje zanima poljoprivreda…

Ljepljivi pojasevi smanjuju napad štetnika

Lovni ljepljivi pojasevi su jedan vrlo učinkovit i ekološki prihvatljiv način suzbijanja mnogih kukaca koji jedan dio života provode na deblu voćaka ili im...

Imidaklopridi – insekticidi

Imidakloprid je sistemični insekticid koji djeluje kao otrov za suzbijanje mnogih vrsta kukaca. Spada u klasu otrova zvanih neonikotinoidi koji djeluju na središnji živčani...

Crna mušica – strah bez razloga

Posebno velika brojnost crne mušice (Bibio marci L.) u ovoj godini zabilježena je u nekim našim krajevima. Crne mušice su dugačke 10-15 mm. Tijelo im...

Suzbijanje kućnih muha

Muhe imaju veliki utjecaj na ljude s zdravstvenog ali i ekonomskog aspekta. Zdravstveni značaj muha povezan je s njihovim načinom prehrane i života. Muhe se...

Vodeni kamenac

Kad kažemo vodeni kamenac mislimo, prvenstveno na krute nakupine nastale na grijaćim tijelima koje onemogućavaju normalnu toplinsku izmjenu, protok i učinkovit rad uređaja. Zbog...

Zaštita voćaka od kasnog mraza

U nekim krajevima česti kasni proljetni mrazevi mogu znatno smanjiti prinose voćaka. Pri temperaturi -1 do -2 °C stradaju zametci plodova, a pri temperaturi od...

Dizajniranje kvalitete svinjskog mesa

U prehrani ljudi zdravstveno su poželjne masti s više nezasićenih masnih kiselina. Svinje veće mesnatosti imaju manje masti, koja je, zbog većeg sadržaja alfa-linolne...

Mišjakinja, korov koji se jede

Možda vam se dogodilo da izgleda jadno, a bujno se razvija, korov koji plijevite. Savjet je da pojedete korov, dok vaše povrće ne stigne....

Kako napraviti domaći maslac na tradicionalni način?

Domaći maslac se dobiva od kiselog ili slatkog vrhnja koje se dobije obiranjem kiselog ili slatkoga mlijeka na OPG-u, piše Savjetodavna služba. Također se slatko...

Suzbijanje čađave krastavosti na jabukama i kruškama

U suzbijanju fuzikladija najvažnije je spriječiti primarnu infekciju. Te primarne infekcije traju od početka vegetacije pa sve do fenofaze ploda starosti 6 tjedana. Vremenski...

Temperatura vina prilikom serviranja

Prije posluživanja vino se iznosi iz podruma ili prostorije u kojoj se boce čuvaju na određenoj temperaturi. Temperatura je vrlo važna s obzirom na...

Začinsko bilje u kući ili stanu

Možda niste znali, ali jesen je idealno vrijeme za sadnju kućnog vrta sa začinskim i ljekovitim biljem. Tako ćete moći uživati u njegovim blagodatima...

Proizvodnja eteričnih ulja

Eterična ulja su mješavine raznih hlapivih, čvrstih i tekućih komponenti, različitih po kemijskom sastavu. Proces proizvodnje eteričnih ulja obuhvaća usitnjavanje biljnih sirovina i destilaciju. Uvjeti...

Koju sortu jabuka odabrati za kolače?

Plodovi jeseni donose radost. Jabuka, „kraljica voća“, znak je zdravlja. Stara izreka govori: „Svakog dana jabuka jedna, svježa, kuhana ili pečena, bitno da je...