MLJEKARSTVO

Ketoza krava i ovaca

Ketoza nastaje kao posljedica nedovoljnoga primanja energetskih i glukoneogenih tvari u organizam. Javlja se obično u prvoj trećini laktacije, kada je, zbog velike proizvodnje...

GOVEDARSTVO

KONJOGOJSTVO

Dalmatinski bušak

Dalmatinski bušak je čvrst radni konj, jakih kostiju i manjeg tjelesnog okvira. Glava je umjerene veličine, suha, blago konveksnog profila. Griva je crne boje i...

SVINJOGOJSTVO

KOZARSTVO

Čimbenici koji utječu na proizvodnju i sastav kozjeg mlijeka

Proizvodnja mlijeka je dosta složena i uvjetovana je međusobnim odnosom između životinje, hrane i okoliša. Genetska predodređenost koze za proizvodnju mlijeka je najvažniji čimbenik količine...

Kašmirska koza ili pashmina

Kašmirska koza ili pashmina je skupina azijskih pasmina koza koja se prvenstveno uzgajaju radi proizvodnje kašmir vlakana. Porijeklo vodi iz regije Kašmira. Ime „pashmina" vodi...

OVČARSTVO

Čimbenici proizvodnosti i sastava ovčjega mlijeka

Iako se po opsegu proizvodnje u Republici Hrvatskoj ovčje mlijeko ne može mjeriti s kravljim, a u zadnje vrijeme niti s kozjim, njegova hranidbena...

Odvajanje mladunčadi mliječnih ovaca i koza

U ekstenzivnim sustavima uzgoja ovaca i koza, ponajviše u onima namijenjenim proizvodnji mesa, uobičajen je prirodni uzgoj mladunčadi (uz majku i sisanje) pri čemu...

Tov janjadi

Dubrovačka ovca

Paška ovca

KUNIĆARSTVO

Promjene na nogama kunića

Osnovni uzrok ove pojave je loš i neprikladan pod kaveza u kojem su smješteni kunići. Najčešće su u pitanju neravni i hrapavi podovi, zatim...

PERADARSTVO

Zagorski puran

Dolazak purana na europsko područje omogućili su mornari Kraljevine Španjolske koji su kod američkih Indijanaca pronašli divlje i domaće oblike pura. Te, za njih,...

Uljana repica i tikva u ishrani peradi

Uljana repica zbog svoje relativno niske cijene u odnosu na druge uljarice i dobre adaptabilne sposobnosti na različite uvjete uzgoja, najraširenija je uljna kultura...

Uzgoj guščića

Uzgoj je guščića, kao i drugih vrsta peradi, najkritičniji prvih dana po unošenju u objekt. Iako su, za razliku od pura i pilića, prekriveni gustim...

Hranidba pataka

Na hranu otpada 65-70% troškova u tovu pačića pa se utrošku hrane treba posvetiti posebna pozornost. Tijekom prvih 21 dan tova pačiće treba hraniti početnom...

Minerali u ishrani stoke

Za hranjivu vrijednost krmiva važni su čimbenici u hranidbi ugljikohidrati, bjelančevine, minerali i vitamini, što je već opće poznato, ali i makro i mikroelementi...

PČELARSTVO

Pčelarsko hodočašće u Hlebine

Tradicionalno okupljanje pčelara povodom obilježavanja dana sv. Ambrozija, po 23. put održalo se ove nedjelje u Hlebinama. Pčelarski susrete organizira Pčelarska udruga Lipa Kopirnice i...

Hranidba pčela tokom zime

Zimi pčele uzimaju veoma malo meda. Već u jesen pčele smještaiu med oko mjesta na kojem će se zimi smjestiti klupko, tako da im...

VETERINA

Hrvatskoj ukinuta sva ograničenja nastala zbog klasične svinjske kuge

Naredba o prestanku važenja Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja klasične svinjske kuge stupila je na snagu 27. prosinca, čime je Hrvatska...

Laminitis je postao prilično raširen problem papaka

Kao glavni uzrok za mnoge probleme papaka, laminitis je vrlo ozbiljno stanje. Današnji kiselinski udjeli, visokoproteinska hrana, nepravilne koncentracije omjera neprobavljivih tvari i držanje životinja...

Ketoza krava i ovaca

Ketoza nastaje kao posljedica nedovoljnoga primanja energetskih i glukoneogenih tvari u organizam. Javlja se obično u prvoj trećini laktacije, kada je, zbog velike proizvodnje...

Vrbanac u svinjogojstvu

Uzročnik bolesti se nalazi gotovo svugdje u okolini svinje, te u tonzilama i početnom dijelu probavnog trakta zdravih svinja. Uslijed pogodovnih čimbenika, kao što su...

Izvanredna radionica Europske komisije o prevenciji afričke svinjske kuge

Zbog krize nastale izbijanjem i ąirenjem afričke svinjske kuge u okruženju, a s ciljem žurne edukacije i osposobljavanja za provedbu mjera sprječavanja širenja te...