MLJEKARSTVO

Koncetrati u ishrani mliječnih životinja

Kako je ranije navedeno, u hranidbi mliječnih životinja potrebna su, i koriste se kao komponente obroka, koncentrirana krmiva energetskoga karaktera.U našim se prilikama prvenstveno...

GOVEDARSTVO

KONJOGOJSTVO

Gidran, pasmina konja

Osnivač pasmine je arapski punokrvni pastuh Gidran Senior, kojeg je barun Fechtig kupio 1816. godine u Trstu. Ovaj značajni pastuh visine 155 cm oždrebljen...

SVINJOGOJSTVO

KOZARSTVO

Soja u hranidbi stoke

Jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka koja čini velik udio u prehrani, osobito u ljudskoj, uz rižu, bilo kao kuhano zrno ili kao brašno,...

Hranidba koza u laktaciji

Osim visokokvalitetne voluminozne krme i u ovom periodu potrebno je koze prihranjivati koncentriranom krmom.Osim što pravilna hranidba na početku laktacije omogućava ukupnu visoku proizvodnju...

OVČARSTVO

Krčka ovca

Stoljetno napasanje prostranih krčkih pašnjaka, autohtonim i s tim prostorom saživjelim ovcama, izravno se odražava na održavanje botaničke strukture, odnosno sprečavanje procesa sukcesije i...

Što trebate znati o ovčjem mlijeku

Ovčje mlijeko je bijele boje, ugodna okusa i većinom bez mirisa.Količina i sastav mlijeka ovisni su o velikome broju čimbenika, prema kojima se može...

KUNIĆARSTVO

Gomolji i korijenje u prehrani kunića

Unašem klimatskom području od gomoljača najzastupljeniji su krumpir i čičoka, a od korjenjača različite vrste repa i mrkva.Ubrajamo ih u skupinu sočnih voluminoznih krmiva...

PERADARSTVO

Proizvodnja jaja i uzgoj pura

Pure treba hraniti kompletnim krmnim smjesama sa 16-18 posto sirovih bjelančevina, 11.300 KJ metaboličke energije, 2,20 posto kalcija i 0,90 posto fosfora.Pure dnevno pojedu...

Influenca ptica ili ptičja gripa

Influenca ptica (ptičja gripa) je u svijetu proširena bolest koja se javlja u mnogobrojnih vrsta ptica i peradi.Uzročnik bolesti je virus (različitih tipova, o...

Marekova bolest peradi

Marekova bolest je virusno oboljenje peradi i nakon kokcidioze smatra se ekonomski najznačajnijom bolesti u suvremenom peradarstvu.Proširena je po čitavom svijetu i najčešće se...

Dezinfekcija i priprema peradnjaka

Iz peradnjaka se nakon završenoga tova iznosi oprema (hranilice, pojilice, grijaća tijela) i stelja s fecesom.Hranilice i pojilice treba očistiti i oprati toplom vodom...

Kako suzbiti tekut kod peradi?

U mjesecima kada je temperatura zraka između 25 i 35°C , a relativna vlažnost zraka veća od 70 % idealno je vrijeme za razmnožavanje...

PČELARSTVO

Snalaženje pčela u okolini

Pčele se postepeno upoznavaju s okolinom. Još dok vrše poslove samo unutar košnice, izlijeću povremeno pred nju radi orijentacije. Vidimo ih kako lete pred...

Pripreme za rojenje pčela

Pčele se roje u toplo godišnje doba u vrijeme bujnog procvata prirode. U našim se krajevima to zbiva redovito u proljeću, ali uz povoljne...

VETERINA

Salmoneloza u konjogojstvu

Salmonele nastanjuju crijeva i žučni mjehur mnogih životinja koje ih stalno ili povremeno izlučuju izmetom. Kao izvor infekcije mnogo su značajniji subklinički izlučivači jer...

Traumatski čir kod krava

Traumatski čir je nezarazna ozljeda živog dijela papka, tzv. koriuma, nastala uglavnom kao posljedica preraslosti papaka. Papci rastu 5-7 mm mjesečno tijekom cijelog života,...

Akutni nadam buraga ili timpanija

Brzom razgradnjom hrane nastaje akutni nadam buraga zbog nakupljanja plinova ili pjene u buragu i kapuri.Nadam nastaje nakon uzimanja većih količina lako fermentirane hrane,...

Kastracija odojaka

Osim iz gospodarskih, kastracija se provodi i zbog zdravstvenih razloga (ozljede skrotuma, testisa, upalna stanja i tumori testisa...).Važna je činjenica kako se svinje, u pravilu,...

Traumatski čir krava i goveda

Traumatski čir je nezarazna ozljeda živog dijela papka, tzv. koriuma, nastala uglavnom kao posljedica preraslosti papaka. Papci rastu 5-7 mm mjesečno tijekom cijelog života,...