MLJEKARSTVO
Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka
Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...
GOVEDARSTVO
SVINJOGOJSTVO
KOZARSTVO
Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka
Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...
Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije...
Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku.
Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...
OVČARSTVO
Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije...
Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku.
Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...
Odabir genotipa ovaca za proizvodnju mlijeka
Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale-autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi.
Ta pasminska...
PČELARSTVO
Problemi sa maticom u proljeće
Veliki broj jajašaca a poslije i pčela može osigurati jedino zdrava i plodna matica, koja je iz zimskog razdoblja izašla neoštećena.
Za razvoj pčela radilica,...
Važnost košnice
U pčelarenju košnica zauzima vrlo važno mjesto. Uspjeh našeg rada zavisit će mnogo o tome kakvu smo košnicu izabrali za svoj pčelinjak.
Jer samo onda...
VETERINA
Avijarni encefalomijelitis ili epidemični tremor peradi
Avijarni encefalomijelitis ili epidemični tremor je virusna zarazna bolest peradi koja se očituje negnojnom upalom mozga (encefalitis) i kralješnične moždine (mijelitis). Virus avijarnog encefalomijelitisa...
Preventivne mjere metaboličkih poremećaja kod krava
Najbolja prevencija, odnosno sprječavanje pojave svih metaboličkih poremećaja, je pravilna hranidba.
U suhostaju je važno hraniti životinje visokokvalitetnim sijenom i silažom, koji će pokriti većinu...
Kako spriječiti zaraznu šepavost ovaca?
Zarazna šepavost je multikauzalna bolest čijem izbijanju pogoduje držanje ovaca na vlažnim i balegom onečišćenim površinama.
Bolest uzrokuju dvije bakterije: Fusobacterium necrophorum i Dichelobacter nodosus....
Hipokalcemija ili mliječna groznica
Hipokalcemija nastaje zbog velikog utroška kalcija pri stvaranju mlijeka. Naglim početkom stvaranja velikih količina kolostruma i mlijeka organizam krave troši velike količine kalcija.
Bez obzira...
Promjena položaja sirišta
Dislokacija sirišta je stanje kod kojega dolazi do promjene položaja pravoga želuca (sirišta) iz njegovoga normalnoga položaja na desnu ili, u većini slučajeva, na...
KONJOGOJSTVO
Potkivanje konja
Potkivanje podrazumijeva pripremu i korekciju kopita s ciljem postavljanja potkovice. Potkivanje se može vršiti s ručno izrađenom ili tvorničkom potkovicom koja može biti napravljena...