MLJEKARSTVO

Otpuštanje mlijeka

Tijekom mužnje i sisanja aktiviraju se živčani receptori u koži sisa koji reagiraju na pritisak. Ova mehanička stimulacija uzrokuje prijenos impulsa do hipofize u...

GOVEDARSTVO

KONJOGOJSTVO

Kako postići stabilniji udio mahunarka u smjesama?

DTS/TDS s udjelom mahunarka 30 – 60%, čine se optimalnim zbog više razloga: velike količine simbiozno vezanog N2 iz zraka, visokih prinosa krme visoke...

SVINJOGOJSTVO

KOZARSTVO

Intenzivni sustav uzgoja koza

Intenzivni sustav uzgoja temelji se na visokoproduktivnim (visokomliječnim) pasminama koza odlikovanim dobrim genetskim potencijalima za visoku proizvodnju mlijeka. Osim toga to su životinje većeg tjelesnog...

Označavanje ovaca i koza

Duga je povijest označavanja životinja, a u prošlosti je to najčešće bila briga samih uzgajivača koji su željeli prepoznatljivim oznakama označiti, „zaštititi“, prepoznati i...

OVČARSTVO

Što trebate znati o ovčjem mlijeku

Ovčje mlijeko je bijele boje, ugodna okusa i većinom bez mirisa. Količina i sastav mlijeka ovisni su o velikome broju čimbenika, prema kojima se može...

Označavanje ovaca i koza

Duga je povijest označavanja životinja, a u prošlosti je to najčešće bila briga samih uzgajivača koji su željeli prepoznatljivim oznakama označiti, „zaštititi“, prepoznati i...

Finska ovca

KUNIĆARSTVO

Pasmine kunića

Težina velikih pasmina kreće se od 5,5 kg nadalje, kod srednjih od 2,5 do 5,5 kg , kod malih i patuljastih od 0,5 do...

PERADARSTVO

Bjelančevinasta krmiva u ishrani peradi

Zabranom upotrebe mesnog i mesno-koštanog brašna u hranidbi životinja, krmne smjese za hranidbu peradi se uglavnom baziraju na bjelančevinastim krmivima biljnog porijekla. Punomasna soja...

Uzgoj zagorskog purana

Uzgoj purana u ukupnoj peradarskoj proizvodnji u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj nalazi se na drugom mjestu i čini oko 20 % ukupne...

Minerali u ishrani stoke

Za hranjivu vrijednost krmiva važni su čimbenici u hranidbi ugljikohidrati, bjelančevine, minerali i vitamini, što je već opće poznato, ali i makro i mikroelementi...

Uzgoj i tov gusaka

Brojlerski tov guščića započinje  već u prvom danu života. Prva 4 tjedna guščiće treba držati u zatvorenoj prostoriji koja se zagrijava; u krugove promjera 1.5-2...

Uzgoj i tov pataka

Ekstenzivan uzgoj pataka zahtjeva mala ulaganja, ali je i mala proizvodnja. Patke se drže na vodi(ribnjacima), a Intenzivan uzgoj se može odvijati ili na...

PČELARSTVO

Suzbijanje europske truleži

Ako se ovo oboljenje javi u lakoj formi, većina pčelara ne poduzima posebne mjere liječenja jer bolest, ostane neprimjećena, simptomi obično brzo nestaju. Taj posao...

Zašto med kristalizira?

Manje količine meda u kućanstvu čuvamo u dobro zatvorenoj ambalaži, najčešće staklenci. Čuvamo ga u smočnici, podrumu i sličnom mjestu gdje nema velikih i...

VETERINA

Kolibaciloza teladi

Kolibaciloza je zarazna bolest koju uzrokuje Escherichia coli. Najčešće obolijeva telad u prvih 10 dana života. U strukturi uginuća teladi najveći udjel imaju uginuća zbog...

Pojava epizootske hemoragijske bolesti u Europskoj uniji

Tijekom studenog 2022. u Italiji na otocima Siciliji i Sardiniji potvrđeni su prvi slučajevi epizootske hemoragijske bolesti u goveda u Europskoj uniji. Epizootska hemoragijska bolest...

Bolesti papaka

Papci krava stalno rastu (mjesečno oko 7-8 mm). Ako se redovno ne obrezuju, mijenja se točka težišta koja se sa sredine papaka prenosi na...

Infekciozna anemija kopitara

Infekcozna anemija kopitara (IAK) je virusna zarazna bolest koja pripada septikemijskim zaraznim bolestima, a po tijeku varira od perakutne s brzim uginućem do kroničnog...

Maleus kopitara

Maleus je obično kronična bakterijska zarazna bolest kopitara koja je veoma opasna i za ljude. U posljednjih nekoliko desetljeća ove bolesti nema u Europi. Uzročnik...