MLJEKARSTVO

Bakterije u mlijeku

Mlijeko predstavlja idealnu sredinu za ramnožavanje mikroorganizama. Od trenutka proizvodnje pa sve do potrošnje u mlijeku i mliječnim proizvodima aktivno djeluju mikroorganizmi koji razgrađuju...

GOVEDARSTVO

KONJOGOJSTVO

Metode obuzdavanja konja

U nekim situacijama može se dogoditi da konja treba potpuno ili djelomično obuzdati, da bi izbjegli nastajanje nekih novih problema, povrh onih koje želimo...

SVINJOGOJSTVO

KOZARSTVO

Hranidba koza u laktaciji

Osim visokokvalitetne voluminozne krme i u ovom periodu potrebno je koze prihranjivati koncentriranom krmom.Osim što pravilna hranidba na početku laktacije omogućava ukupnu visoku proizvodnju...

Zanimljivosti o hranidbi koza

Koze su životinje koje vole brstiti te koje toleriraju različite okuse hrane i jedu biljke kao što je lišće niskog raslinja, koje druge životinje...

OVČARSTVO

Laktacija u proizvodnji ovčjeg mlijeka

Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i dr. čimbenicima. Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu...

Australijski merino

Australijski merino je najpoznatija pasmina ovaca za proizvodnju vune najfinije kvalitete u Australiji, jer sudjeluje sa preko 75% od ukupnog broja ovaca koje se danas...

Finska ovca

KUNIĆARSTVO

Gomolji i korijenje u prehrani kunića

Unašem klimatskom području od gomoljača najzastupljeniji su krumpir i čičoka, a od korjenjača različite vrste repa i mrkva.Ubrajamo ih u skupinu sočnih voluminoznih krmiva...

PERADARSTVO

Influenca ptica ili ptičja gripa

Influenca ptica (ptičja gripa) je u svijetu proširena bolest koja se javlja u mnogobrojnih vrsta ptica i peradi.Uzročnik bolesti je virus (različitih tipova, o...

Marekova bolest peradi

Marekova bolest je virusno oboljenje peradi i nakon kokcidioze smatra se ekonomski najznačajnijom bolesti u suvremenom peradarstvu.Proširena je po čitavom svijetu i najčešće se...

Dezinfekcija i priprema peradnjaka

Iz peradnjaka se nakon završenoga tova iznosi oprema (hranilice, pojilice, grijaća tijela) i stelja s fecesom.Hranilice i pojilice treba očistiti i oprati toplom vodom...

Kako suzbiti tekut kod peradi?

U mjesecima kada je temperatura zraka između 25 i 35°C , a relativna vlažnost zraka veća od 70 % idealno je vrijeme za razmnožavanje...

Proizvodnja jaja

Proizvodnja jaja počinje s useljavanjem kokica u objekat ili u kaveze baterija kod baterijskog sistema.Prilikom samog početka uzgoja nesilica osobito je potrebno obratiti pažnju...

PČELARSTVO

Iskorištenje prirodnih matičnjaka

Doba rojenja nije moguće fiksirati jer ono varira ne samo prema našim klimatskim prilikama i pašama nego je ono na istom području pojedinih godina...

Grinjavost pčela

Grinjavost je prijelazna nametnička bolest odraslih pčela, a uzrokuje ju mala grinja Acarapis woodi. Ta se grinja razmnaža i živi u prvom paru pčelinjeg...

VETERINA

Traumatski čir krava i goveda

Traumatski čir je nezarazna ozljeda živog dijela papka, tzv. koriuma, nastala uglavnom kao posljedica preraslosti papaka. Papci rastu 5-7 mm mjesečno tijekom cijelog života,...

Ukinuta ograničenja u prometu hrvatskih goveda zbog bolesti kvrgave kože

Na sjednici Stalnog Odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj 11. prosinca 2018. godine, s 28 glasova ZA, donesena...

Marekova bolest peradi

Marekova bolest je virusno oboljenje peradi i nakon kokcidioze smatra se ekonomski najznačajnijom bolesti u suvremenom peradarstvu.Proširena je po čitavom svijetu i najčešće se...

Ehinokokoza

Neobično je zanimljiv životni ciklus ehinokokusne trakavice. Odrasli oblik dugačak je od 3 do 9 mm, a ima glavu s četiri pipka na kojima...

Zaostajanje posteljice nakon telenja

Posteljica (placenta) s plodnim ovojnicama izlazi iz maternice normalno za 3-8 sati nakon teljenja. Ako nakon toga vremena posteljica ostane u maternici, nastaje bolesno...