MLJEKARSTVO
Proizvodnja mlijeka u ovčarstvu
Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i drugim čimbenicima.
Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu i...
GOVEDARSTVO
KONJOGOJSTVO
Gidran, pasmina konja
Osnivač pasmine je arapski punokrvni pastuh Gidran Senior, kojeg je barun Fechtig kupio 1816. godine u Trstu. Ovaj značajni pastuh visine 155 cm oždrebljen...
SVINJOGOJSTVO
KOZARSTVO
Nedostatak minerala u ishrani koza
Uobičajeno tumačenje i mišljenje da ovce dobro podnose nedostatak joda, na nesreću prenijeto je i na koze.
Danas znamo da i ovce pate od nedostatka...
Prateći objekti u kozarniku
Prateći objekti u kozarniku omogućavaju lakšu organizaciju i provođenje poslova sa životinjama u raznim fazama uzgoja.
Tako da se prije početka faze jarenja moraju pripremiti...
OVČARSTVO
Tov janjadi
Danas u svijetu postoje pasmine ovaca koje su selekcijom usmjerene za proizvodnju mesa. U njihovoj selekciji pozornost nije bila usmjerena samo na proizvodnju što...
Proizvodnja mlijeka u ovčarstvu
Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i drugim čimbenicima.
Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu i...
KUNIĆARSTVO
Greške u uzgoju kunića
Da bi kunići mogli zadovoljiti postavljeni zahtjev, treba im pružiti udoban smještaj i ostale odgovarajuće uvjete.
Ako se to ne drži na umu, nema uspjeha...
PERADARSTVO
Suzbijanje tekuti u peradarstvu
Tekuti (pripadaju u člankonožce, rod Acari) su uglavnom ektoparaziti na perju i/ili koži peradi koji se hrane kožnim detritusom i perjem ili sišu krv...
Pšenica i ječam u ishrani stoke
Kemijski sastav pšenice je znatno varijabilniji nego drugih žitarica. Tako sadržaj proteina varira od 10 do 18%,ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja.
Tako visoke temperature...
Značaj probiotika u ishrani peradi
Probiotici mogu spriječiti razmnožavanje uzročnika bolesti snižavanjem pH-vrijednosti sadržaja crijeva jer stvaraju laktat, mliječnu kiselinu i određene masne kiseline.
Posebno se to odnosi na salmonele,...
Stolisnik u hranidbi peradi
Stolisnik se u veterinarskoj medicini koristi s dobrim uspjehom, u obliku čajnog oparka, kod kolika i grčeva u stoke. Stolisnik ili hajdučka trava (Achillea...
Uzgoj prepelica
Prepelica je koka selica iz Sredozemlja i Afrike, a u naše krajeve dolazi u travnju i svibnju, a odlazi u rujnu. Spadaju u red...
PČELARSTVO
Kako prepoznati pravi med?
Odgovor na ovo često postavljano pitanje je iznimno teško ili nikako što se temelji na prethodnim činjenicama o sastavu i analizi meda. Iako internetom...
Radovi u pčelinjaku tijekom listopada
U kontinentalnom dijelu zemlje listopad je posljednji mjesec kada pčelari još imaju posla oko samih košnica. U krajevima uz more pčele će još neko...
VETERINA
Metabolička acidoza preživača
Za normalno odvijanje probave kod preživača nužno je postojanje mikroflore (bakterija, protozoa i gljivica) u njihovome buragu.
Bakterije u buragu prilagođene su hrani koju životinja...
Suzbijanje tekuti u peradarstvu
Tekuti (pripadaju u člankonožce, rod Acari) su uglavnom ektoparaziti na perju i/ili koži peradi koji se hrane kožnim detritusom i perjem ili sišu krv...
Nedostatak minerala u ishrani koza
Uobičajeno tumačenje i mišljenje da ovce dobro podnose nedostatak joda, na nesreću prenijeto je i na koze.
Danas znamo da i ovce pate od nedostatka...
Dizenterija svinja
Dizenterija svinja (krvavi proljev) može se pojaviti u svih kategorija svinja. Uzročnik je mikroorganizam, a izvori bolesti su balega, zagađena hrana i voda te...
Kisela indigestija ili acidoza goveda
Kisela indigestija nastaje zbog preobilne hranidbe krmivima bogatim ugljikohidratima, primjerice škrobom i različitim topljivim šećerima.
Razgradnjom šećera i škroba nastaju velike količine mliječne i...