8.3 C
Zagreb
15 . ožujak 2025
Spread the love

MLJEKARSTVO

Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka

Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...

GOVEDARSTVO

SVINJOGOJSTVO

KOZARSTVO

Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka

Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije...

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Istarska koza

OVČARSTVO

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije...

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Odabir genotipa ovaca za proizvodnju mlijeka

Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale-autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi. Ta pasminska...

Laktacija ovaca

PČELARSTVO

Problemi sa maticom u proljeće

Veliki broj jajašaca a poslije i pčela može osigurati jedino zdrava i plodna matica, koja je iz zimskog razdoblja izašla neoštećena. Za razvoj pčela radilica,...

Važnost košnice

U pčelarenju košnica zauzima vrlo važno mjesto. Uspjeh našeg rada zavisit će mnogo o tome kakvu smo košnicu izabrali za svoj pčelinjak. Jer samo onda...

VETERINA

Avijarni encefalomijelitis ili epidemični tremor peradi

Avijarni encefalomijelitis ili epidemični tremor je virusna zarazna bolest peradi koja se očituje negnojnom upalom mozga (encefalitis) i kralješnične moždine (mijelitis). Virus avijarnog encefalomijelitisa...

Preventivne mjere metaboličkih poremećaja kod krava

Najbolja prevencija, odnosno sprječavanje pojave svih metaboličkih poremećaja, je pravilna hranidba. U suhostaju je važno hraniti životinje visokokvalitetnim sijenom i silažom, koji će pokriti većinu...

Kako spriječiti zaraznu šepavost ovaca?

Zarazna šepavost je multikauzalna bolest čijem izbijanju pogoduje držanje ovaca na vlažnim i balegom onečišćenim površinama. Bolest uzrokuju dvije bakterije: Fusobacterium necrophorum i Dichelobacter nodosus....

Hipokalcemija ili mliječna groznica

Hipokalcemija nastaje zbog velikog utroška kalcija pri stvaranju mlijeka. Naglim početkom stvaranja velikih količina kolostruma i mlijeka organizam krave troši velike količine kalcija. Bez obzira...

Promjena položaja sirišta

Dislokacija sirišta je stanje kod kojega dolazi do promjene položaja pravoga želuca (sirišta) iz njegovoga normalnoga položaja na desnu ili, u većini slučajeva, na...

KONJOGOJSTVO

Potkivanje konja

Potkivanje podrazumijeva pripremu i korekciju kopita s ciljem postavljanja potkovice. Potkivanje se može vršiti s ručno izrađenom ili tvorničkom potkovicom koja može biti napravljena...