12.4 C
Zagreb
3 . listopad 2024

MLJEKARSTVO

Proizvodnja mlijeka u ovčarstvu

Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i drugim čimbenicima. Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu i...

GOVEDARSTVO

KONJOGOJSTVO

Gidran, pasmina konja

Osnivač pasmine je arapski punokrvni pastuh Gidran Senior, kojeg je barun Fechtig kupio 1816. godine u Trstu. Ovaj značajni pastuh visine 155 cm oždrebljen...

SVINJOGOJSTVO

KOZARSTVO

Nedostatak minerala u ishrani koza

Uobičajeno tumačenje i mišljenje da ovce dobro podnose nedostatak joda, na nesreću prenijeto je i na koze. Danas znamo da i ovce pate od nedostatka...

Prateći objekti u kozarniku

Prateći objekti u kozarniku omogućavaju lakšu organizaciju i provođenje poslova sa životinjama u raznim fazama uzgoja. Tako da se prije početka faze jarenja moraju pripremiti...

Istarska koza

OVČARSTVO

Tov janjadi

Danas u svijetu postoje pasmine ovaca koje su selekcijom usmjerene za proizvodnju mesa. U njihovoj selekciji pozornost nije bila usmjerena samo na proizvodnju što...

Proizvodnja mlijeka u ovčarstvu

Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i drugim čimbenicima. Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu i...

Dubrovačka ovca

Paška ovca

Q-groznica

KUNIĆARSTVO

Greške u uzgoju kunića

Da bi kunići mogli zadovoljiti postavljeni zahtjev, treba im pružiti udoban smještaj i ostale odgovarajuće uvjete. Ako se to ne drži na umu, nema uspjeha...

PERADARSTVO

Suzbijanje tekuti u peradarstvu

Tekuti (pripadaju u člankonožce, rod Acari) su uglavnom ektoparaziti na perju i/ili koži peradi koji se hrane kožnim detritusom i perjem ili sišu krv...

Pšenica i ječam u ishrani stoke

Kemijski sastav pšenice je znatno varijabilniji nego drugih žitarica. Tako sadržaj proteina varira od 10 do 18%,ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja. Tako visoke temperature...

Značaj probiotika u ishrani peradi

Probiotici mogu spriječiti razmnožavanje uzročnika bolesti snižavanjem pH-vrijednosti sadržaja crijeva jer stvaraju laktat, mliječnu kiselinu i određene masne kiseline. Posebno se to odnosi na salmonele,...

Stolisnik u hranidbi peradi

Stolisnik se u veterinarskoj medicini koristi s dobrim uspjehom, u obliku čajnog oparka, kod kolika i grčeva u stoke. Stolisnik ili hajdučka trava (Achillea...

Uzgoj prepelica

Prepelica je koka selica iz Sredozemlja i Afrike, a u naše krajeve dolazi u travnju i svibnju, a odlazi u rujnu. Spadaju u red...

PČELARSTVO

Kako prepoznati pravi med?

Odgovor na ovo često postavljano pitanje je iznimno teško ili nikako što se temelji na prethodnim činjenicama o sastavu i analizi meda. Iako internetom...

Radovi u pčelinjaku tijekom listopada

U kontinentalnom dijelu zemlje listopad je posljednji mjesec kada pčelari još imaju posla oko samih košnica. U krajevima uz more pčele će još neko...

VETERINA

Metabolička acidoza preživača

Za normalno odvijanje probave kod preživača nužno je postojanje mikroflore (bakterija, protozoa i gljivica) u njihovome buragu. Bakterije u buragu prilagođene su hrani koju životinja...

Suzbijanje tekuti u peradarstvu

Tekuti (pripadaju u člankonožce, rod Acari) su uglavnom ektoparaziti na perju i/ili koži peradi koji se hrane kožnim detritusom i perjem ili sišu krv...

Nedostatak minerala u ishrani koza

Uobičajeno tumačenje i mišljenje da ovce dobro podnose nedostatak joda, na nesreću prenijeto je i na koze. Danas znamo da i ovce pate od nedostatka...

Dizenterija svinja

Dizenterija svinja (krvavi proljev) može se pojaviti u svih kategorija svinja. Uzročnik je mikroorganizam, a izvori bolesti su balega, zagađena hrana i voda te...

Kisela indigestija ili acidoza goveda

Kisela indigestija nastaje zbog preobilne hranidbe krmivima bogatim ugljikohidratima, primjerice škrobom i različitim topljivim šećerima. Razgradnjom šećera i škroba nastaju velike količine mliječne i...