MLJEKARSTVO

Bakterije u mlijeku

Mlijeko predstavlja idealnu sredinu za ramnožavanje mikroorganizama. Od trenutka proizvodnje pa sve do potrošnje u mlijeku i mliječnim proizvodima aktivno djeluju mikroorganizmi koji razgrađuju...

GOVEDARSTVO

KONJOGOJSTVO

Salmoneloza u konjogojstvu

Salmonele nastanjuju crijeva i žučni mjehur mnogih životinja koje ih stalno ili povremeno izlučuju izmetom. Kao izvor infekcije mnogo su značajniji subklinički izlučivači jer...

SVINJOGOJSTVO

KOZARSTVO

Mliječne pasmine koza

Najvažnije pasmine koza za proizvodnju mlijeka vode podrijetlo iz Europe, stoga se njezin Alpski dio ( Švicarska, Francuska ) često naziva kolijevkom mliječnog kozarstva. Iz...

Proizvodnja kozjeg i jarećeg mesa

Zadnjih nekoliko godina ta se proizvodnja intenzivira, jer su obiteljska gospodarstva prepoznala ekonomsku isplativost te proizvodnje. Uzgoji koza organizirani su u mini farmama, s 30...

OVČARSTVO

Odabir ovaca za proizvodnju mlijeka

Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi. Ta...

Hranidba ovaca u proljeće

Ovce su mali preživači. Kao i svim preživačima voluminozna krma osnova je njihove hranidbe. Za razliku od drugih preživača (npr. krava ili koza) ovce...

KUNIĆARSTVO

Hranidba kunića

Pravilna hranidba kunića kakvoćom i količinom uravnoteženom hranom najjednostavnija je ako ih hranimo kupljenom, gotovom, tvornički pripremljenom hranom - smjesom. Prilikom nabave takve hrane u...

PERADARSTVO

Hranidba i tov purića

U intenzivnome tovu puriće treba hraniti po volji, potpunim krmnim smjesama. Zbog intenzivnoga rasta, purići imaju veće potrebe od pilića za svim hranjivim tvarima, osobito...

Posavska guska

Sve današnje europske pasmine domaće guske nastale su udomaćivanjem i selekcijom sive guske (Anser anser), koja je autohtona gnjezdarica i za Hrvatsku, dakle, guska...

Marekova bolest peradi

Marekova bolest je virusno oboljenje peradi i nakon kokcidioze smatra se ekonomski najznačajnijom bolesti u suvremenom peradarstvu. Proširena je po čitavom svijetu i najčešće se...

Dezinfekcija i priprema peradnjaka

Iz peradnjaka se nakon završenoga tova iznosi oprema (hranilice, pojilice, grijaća tijela) i stelja s fecesom. Hranilice i pojilice treba očistiti i oprati toplom vodom...

Vakcinacija tovnih pilića

Široki spektar vakcina stoji vam na raspolaganju protiv mnogih uobičajenih bolesti peradi. Bilo koji program vakcinacije može se primjenjivati samo nakon pažljivog razmatranja bolesti...

PČELARSTVO

Koje sve vrste meda poznajemo?

Glavni sastojci meda su šećer (oko 76%), voda (oko 18%) i ostalo (oko 6%). Osnovnu karakteristiku medu daju šećer, a ostali dijelovi koji se...

Žalac i otrovna žlijezda kod pčela

U obrani se pčela služi žalcem koji je smješten na kraju zatka, a za vrijeme mirovanja pokriven je desetom leđnom i trbušnom ljušcicom. Žalac potječe...

VETERINA

Salmoneloza u konjogojstvu

Salmonele nastanjuju crijeva i žučni mjehur mnogih životinja koje ih stalno ili povremeno izlučuju izmetom. Kao izvor infekcije mnogo su značajniji subklinički izlučivači jer...

Osobitosti probave u preživača

Probava u preživača uvelike se razlikuje od probave ostalih domaćih životinja. Preživači su karakteristični zbog postojanja predželudaca i akta preživanja. Njih se naziva i poligastričnim...

Primjenom biosigurnosnih mjera do sprječavanja pojave afričke svinjske kuge

Afrička svinjska kuga (ASK) trenutno je glavno pitanje zdravlja životinja, a sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje ove bolesti pitanje je visokog prioriteta za Europsku uniju...

Bolest bijele linije

Bolest bijele linije nastaje kao posljedica ozljede/oštećenja bijele linije, koja je spoj tvrde stijenke papka i elastičnoga tabanskog dijela zbog temeljne razlike između tih...

Traumatski čir kod krava

Traumatski čir je nezarazna ozljeda živog dijela papka, tzv. koriuma, nastala uglavnom kao posljedica preraslosti papaka. Papci rastu 5-7 mm mjesečno tijekom cijelog života,...