MLJEKARSTVO
Repin rezanac i pivski trop u ishrani mliječnih krava, koza i...
Od sočnih voluminoznih krmiva pogodnih u hrani mliječnih životinja ističe se krumpir, stočna repa i mrkva te bundeve i tikve.
Zajedničko im je velika količina...
GOVEDARSTVO
KONJOGOJSTVO
Međimurski konj
Međimurski konj nastao je na prostoru Međimurja koje je u obliku trokuta geografski ograničeno prirodnim granicama koje čine rijeke Drava i Mura te na zapadnoj...
SVINJOGOJSTVO
KOZARSTVO
Higijenski uvjeti u objektima za smještaj koza
Higijenski uvjeti smještaja koza imaju nezanemariv utjecaj na zdravlje životinja.
Stoga se u cilju očuvanja zdravlja, uspješnog razvoja grla u uzgoju i njihove proizvodnosti, velika...
Mačji repak u ishrani stoke
Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu.
Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...
OVČARSTVO
Zarazna šepavost ovaca
Kažemo da je zarazna šepavost bolest ovčara. Javlja se najčešće kao posljedica loših uvjeta držanja i loše brige vlasnika o ovcama. U stado se...
Mačji repak u ishrani stoke
Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu.
Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...
KUNIĆARSTVO
Pasmine kunića
Težina velikih pasmina kreće se od 5,5 kg nadalje, kod srednjih od 2,5 do 5,5 kg , kod malih i patuljastih od 0,5 do...
PERADARSTVO
Proizvodnja jaja
Proizvodnja jaja počinje s useljavanjem kokica u objekat ili u kaveze baterija kod baterijskog sistema.
Prilikom samog početka uzgoja nesilica osobito je potrebno obratiti pažnju...
Bjelančevinasta krmiva u ishrani peradi
Zabranom upotrebe mesnog i mesno-koštanog brašna u hranidbi životinja, krmne smjese za hranidbu peradi se uglavnom baziraju na bjelančevinastim krmivima biljnog porijekla. Punomasna soja...
Uzgoj zagorskog purana
Uzgoj purana u ukupnoj peradarskoj proizvodnji u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj nalazi se na drugom mjestu i čini oko 20 % ukupne...
Minerali u ishrani stoke
Za hranjivu vrijednost krmiva važni su čimbenici u hranidbi ugljikohidrati, bjelančevine, minerali i vitamini, što je već opće poznato, ali i makro i mikroelementi...
Uzgoj i tov gusaka
Brojlerski tov guščića započinje već u prvom danu života. Prva 4 tjedna guščiće treba držati u zatvorenoj prostoriji koja se zagrijava; u krugove promjera 1.5-2...
PČELARSTVO
Neprijatelji pčela
Među štetnicima u košnici i neprijateljima pčela nalazimo predstavnike raznih životinjskih vrsta. Neki od njih oštećuju saće i ličinke, neki uzimaju med, a neki...
Otklapanje saća i vrcanje meda
Prilikom vrcanja meda pčelar mora strogo voditi računa da prostorija za vrcanje bude potpuna čista, zračna i sa dovoljno svjetla, a isto tako i...
VETERINA
Zarazna šepavost ovaca
Kažemo da je zarazna šepavost bolest ovčara. Javlja se najčešće kao posljedica loših uvjeta držanja i loše brige vlasnika o ovcama. U stado se...
Vrbanac u svinjogojstvu
Uzročnik bolesti se nalazi gotovo svugdje u okolini svinje, te u tonzilama i početnom dijelu probavnog trakta zdravih svinja.
Uslijed pogodovnih čimbenika, kao što su...
Paratuberkuloza ili Jonova bolest
Paratuberkuloza je kronična neizlječiva zarazna bolest bakterijske etiologije, a od ove bolesti najčešće obole goveda i ovce u intenzivnim uzgojima.
Uzročnik se izlučuje putem balege...
Vitamin A u ishrani stoke
Niz bolesti životinja je izazvan zbog nedostatka vitamina A, a mogle su se spriječiti i izliječiti tek kada je bio utvrđen nedostatak vitamina u...
Bolest Zapadnog Nila
Bolest Zapadnog Nila je emergentna virusna zarazna bolest uzrokovana virusom Zapadnog Nila iz porodice Flaviviridae. Iako se ovaj uzročnik održava u prirodnom ciklusu u...