14.6 C
Zagreb
29 . svibanj 2023

MLJEKARSTVO

Repin rezanac i pivski trop u ishrani mliječnih krava, koza i...

Od sočnih voluminoznih krmiva pogodnih u hrani mliječnih životinja ističe se krumpir, stočna repa i mrkva te bundeve i tikve. Zajedničko im je velika količina...

GOVEDARSTVO

KONJOGOJSTVO

Međimurski konj

Međimurski konj nastao je na prostoru Međimurja koje je u obliku trokuta geografski ograničeno prirodnim granicama koje čine rijeke Drava i Mura te na zapadnoj...

SVINJOGOJSTVO

KOZARSTVO

Higijenski uvjeti u objektima za smještaj koza

Higijenski uvjeti smještaja koza imaju nezanemariv utjecaj na zdravlje životinja. Stoga se u cilju očuvanja zdravlja, uspješnog razvoja grla u uzgoju i njihove proizvodnosti, velika...

Mačji repak u ishrani stoke

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu. Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...

OVČARSTVO

Zarazna šepavost ovaca

Kažemo da je zarazna šepavost bolest ovčara. Javlja se najčešće kao posljedica loših uvjeta držanja i loše brige vlasnika o ovcama. U stado se...

Mačji repak u ishrani stoke

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu. Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...

KUNIĆARSTVO

Pasmine kunića

Težina velikih pasmina kreće se od 5,5 kg nadalje, kod srednjih od 2,5 do 5,5 kg , kod malih i patuljastih od 0,5 do...

PERADARSTVO

Proizvodnja jaja

Proizvodnja jaja počinje s useljavanjem kokica u objekat ili u kaveze baterija kod baterijskog sistema. Prilikom samog početka uzgoja nesilica osobito je potrebno obratiti pažnju...

Bjelančevinasta krmiva u ishrani peradi

Zabranom upotrebe mesnog i mesno-koštanog brašna u hranidbi životinja, krmne smjese za hranidbu peradi se uglavnom baziraju na bjelančevinastim krmivima biljnog porijekla. Punomasna soja...

Uzgoj zagorskog purana

Uzgoj purana u ukupnoj peradarskoj proizvodnji u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj nalazi se na drugom mjestu i čini oko 20 % ukupne...

Minerali u ishrani stoke

Za hranjivu vrijednost krmiva važni su čimbenici u hranidbi ugljikohidrati, bjelančevine, minerali i vitamini, što je već opće poznato, ali i makro i mikroelementi...

Uzgoj i tov gusaka

Brojlerski tov guščića započinje  već u prvom danu života. Prva 4 tjedna guščiće treba držati u zatvorenoj prostoriji koja se zagrijava; u krugove promjera 1.5-2...

PČELARSTVO

Neprijatelji pčela

Među štetnicima u košnici i neprijateljima pčela nalazimo predstavnike raznih životinjskih vrsta. Neki od njih oštećuju saće i ličinke, neki uzimaju med, a neki...

Otklapanje saća i vrcanje meda

Prilikom vrcanja meda pčelar mora strogo voditi računa da prostorija za vrcanje bude potpuna čista, zračna i sa dovoljno svjetla, a isto tako i...

VETERINA

Zarazna šepavost ovaca

Kažemo da je zarazna šepavost bolest ovčara. Javlja se najčešće kao posljedica loših uvjeta držanja i loše brige vlasnika o ovcama. U stado se...

Vrbanac u svinjogojstvu

Uzročnik bolesti se nalazi gotovo svugdje u okolini svinje, te u tonzilama i početnom dijelu probavnog trakta zdravih svinja. Uslijed pogodovnih čimbenika, kao što su...

Paratuberkuloza ili Jonova bolest

Paratuberkuloza je kronična neizlječiva zarazna bolest bakterijske etiologije, a od ove bolesti najčešće obole goveda i ovce u intenzivnim uzgojima. Uzročnik se izlučuje putem balege...

Vitamin A u ishrani stoke

Niz bolesti životinja je izazvan zbog nedostatka vitamina A, a mogle su se spriječiti i izliječiti tek kada je bio utvrđen nedostatak vitamina u...

Bolest Zapadnog Nila

Bolest Zapadnog Nila je emergentna virusna zarazna bolest uzrokovana virusom Zapadnog Nila iz porodice Flaviviridae. Iako se ovaj uzročnik održava u prirodnom ciklusu u...