Ograničena i ad libitum hranidba svinja

1473

Osnovna su pitanja pri tovu svinja: hraniti svinje po volji (ad libitum) ili ograničeno, suhom ili vlažnom hranom, s poda ili iz valova, koliko puta dnevno i pri kojoj razini bjelančevina i energije.

svinje

Ograničena hranidba je kada svinje dobiju dnevno manje hrane (70 %, 80% ili 90%) nego što mogu pojesti prema apetitu. Većina dosadašnjih istraživanja ukazuje da svinje tovljene na ograničenom obroku sporije prirastaju te daju kvalitetnije (mesnatije) polovice, dok su u pogledu iskorištavanja hrane učinci kontradiktorni.

Većina je istraživača mišljenja da svinje u prvome razdoblju tova (od 25 do 60 kg tjelesne mase) treba hraniti po volji (ad libitum), a u drugome razdoblju tova (od 60 do 100 kg tjelesne mase) ograničeno, jer su tada sklone taloženju većih količina masnoga tkiva.

Ograničena hranidba produžava tov, povećava potrebe za radnom snagom koja će regulirati dozatore za hranu u svakom oboru te povećava investicijska ulaganja. Zbog toga, pitanje je i koliko veća mesnatost polovica pokriva veće troškove ograničene hranidbe svinja u tovu, tj. Je li takav tov unosan?

Ograničena se hranidba svinja može provesti:

a) ručno,

b) mehanizirano (preko dozatora) i

c) “razrjeđivanjem” obroka.

Ograničena hranidba može uzrokovati veliku razliku u tjelesnim masama svinja, a time i vremenu isporuke svinja na tržište (u klaonicu). Iz toga se može zaključiti da je ograničena hranidba bolja pri pojedinačnome držanju životinja, nego pri skupnome.

Pri hranidbi svinja ad libitum, treba voditi računa o voluminoznosti obroka. U cilju sprječavanja prekomjerne konzumacije energije pri hranidbi svinja po volji visokoenergetskim smjesama, time i taloženje masnog tkiva u trupu, krmne smjese treba “razrijediti” s većim udjelom posija i brašna dehidrirane lucerne.

Uvođenjem u smjese krmiva s većom količinom celuloze, smanjuju se dnevni prirasti svinja, produžava se vrijeme tova, povećava se utrošak hrane za kilogram prirasta, a smanjuje se debljina slanine. Najveća količina brašna dehidrirane lucerne u smjesama može biti do 10%. Veće količine dehidrirane lucerne smanjuju unosnost tova, s obzirom na to da je brašno dehidrirane lucerne skuplje od kukuruza, a randman klanja, zbog većeg udjela crijeva i želuca, manji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.