Wagyu pasmina goveda

399

Sve se češće može čuti i za jednu posebnu pasminu goveda, osobite kakvoće mesa, japansku Wagyu pasminu, čije je meso osobite kvalitete zbog iznimne mramoriranosti mesa i visokog udjela nezasićenih masnih kiselina u masnom tkivu.

Meso ove pasmine prepoznato je kao zdrava namirnica, te je ova pasmina zadnjih desetljeća postala vrlo cijenjena.Vlada u Japanu proglasila je Wagyu govedo nacionalnim blagom, te je zabranila izvoz pasmine, ali 1976. dolazi do prvog izvoza Wagyu goveda u SAD, koja su poslužila za stvaranje «američkog» tipa Wagyu goveda. Wagyu pasmina goveda je crne ili crvene boje tijela, manjeg tjelesnog okvira, a prosječna visina grebena krava je oko 130 cm, dok su bikovi u grebenu nešto veći (135 do 145 cm). Prosječna masa krava Wagyu pasmine je 500 do 600 kg, dok su bikovi nešto teži, 750 do 900 kg.

Porodna masa teladi je 27 do 32 kg, što omogućava laka teljenja. Uobičajeno, u tovu mlada goveda ostaju 18 do 30 mjeseci, tj. dok junice ne dosegnu masu od oko 600 kg, a bikovi 700 do 800 kg. Dnevni prirasti Wagyu goveda kreću se od 600 do 1.000 g/dan, ovisno o fazi tova. Na početku tova hranidba je bazirana na manjim količinama energetski bogatih krmiva i većim količinama krmnog bilja bogatog vlaknima, dok se u kasnijim fazama tova povećava udio energijom bogatih krmiva (kukuruz i druge žitarice). Rezultat ovakve hranidbe su trupovi s visokim udjelom potkožne i intramuskularne masti (i do 40%). Sve opisane pasmine goveda dio su genetskog potencijala za kojim možemo posegnuti u proizvodnji mesa.

Neke inozemne mesne pasmine nisu spomenute, no možda će narednih godina biti uvezene u Hrvatsku, upravo zbog nastojanja iznalaženja novih oblika proizvodnje. Pasminu u svakom slučaju treba uskladiti s resursima kojima raspolažemo, prvenstveno krmivima (količinom i kvalitetom). Da bi postigli očekivanu dinamiku rasta i kvalitetu mesa, nužno je tovljenike primjereno smjestiti, hraniti i brinuti o njihovu zdravlju.

Dnevni prirasti kao i stanje životinja svakodnevno na jednostavan način govore nam o tome da li smo uspjeli uskladiti pasminu, tehnologiju i okruženje. Prema tome, mesne ali i druge pasmine goveda kao osnovni proizvodni alat treba upoznati, kako bi njime primjereno postupali i upravljali. Potrošač na kraju cijenom, koju plaća za meso, potvrđuje uspješnost svih dionika u lancu proizvodnje goveđeg mesa.

Proizvodnja čistokrvnih Wagyu goveda u Japanu temelji se na intenzivnom upravljanju i individualnom pristupu pojedinoj životinji uz minimalno korištenje pašnjaka u uzgoju. Za tradicionalan način uzgoja, svojstvene su dnevne masaže različitim eteričnim uljima kako bi se potkožna mast pravilno rasporedila i omekšala. Svaki dan u razdoblju od svibnja do listopada junice se masiraju i do 20 minuta. Također u razdoblju od kolovoza do listopada goveda se napajaju pivom (sakeom) radi održavanja apetita, jer zbog visokih temperatura u tom razdoblju (28 do 30°C) goveda gube apetit.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.