Podbacila ovogodišnja proizvodnja meda

602

Zbog elementarnih nepogoda podbacila ovogodišnja proizvodnja meda.

Zbog izrazito nepovoljnih klimatskih uvjeta, prvo jake zime koja je ove godine nastupila poprilično kasno, te mraza iza kojega je uslijedila suša i pčelari zbrajaju već vidljivu štetu. Supružnici Belinić iz Bjelovara pčelarenjem se bave već 30-ak godina i kako kažu na pamte kada se toliko loših vremenskih neprilika zaredalo.

– Zima je bila nezgodna i kasno je krenula, prvo je bilo toplo, a zatim je naglo zahladilo, temperature su se spustile ispod ništice i to nam je nanijelo do sada najveći broj uginuća pčela, čak 25 posto – priča 67-godišnji Nikola Belinić, koji je zbog pomora pčela morao kupiti nova društva, čija cijena varira od 200 do 500 kuna.

Nakon zime uslijedio je kasno-proljetni mraz, koji je uništio bagrem i kesten, te suša koja je utjecala na stvaranje cvjetnog nektara.

– U prirodi nema hrane za pčele, prehranjujemo ih pogačama i domaće spravljenim sirupom, no to sve košta, izdaci su stalni, a meda za prodaju je malo- dodaje gospođa Danica. Upravo zbog nedostatka meda, posebice bagremovoga, stručnjaci predviđaju kako bi ovaj slatki pčelinji proizvod mogao znatno poskupjeti, no proizvođači kažu da ih to neće spasiti.

Bjelovarac

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.